Etička linija anonimna prijava nepravilnosti

18.04.2014. 14:20 / Izvor: eKapija.ba
Etička linija anonimna prijava nepravilnosti

Etička linija je otvoreni komunikacijski kanal za prijavu nepravilnosti i korupcije od strane uposlenika, klijenata i poslovnih partnera i interno postupanje sa nepravilnostima od strane institucije/organizacije/korporacije.

Etička linija je otvoreni komunikacijski kanal za prijavu nepravilnosti i korupcije od strane uposlenika, klijenata i poslovnih partnera i interno postupanje sa nepravilnostima od strane institucije/organizacije/korporacije.

Internet platforma Etička linija je sistem za online izvještavanje o kršenju etičkog kodeksa, propisa ili zakona i interno postupanje sa nepravilnostima. Ovaj sistem omogućava izvještavanje 24/7 sa bilo koje  lokacije. Sistem onemogućava bilo kakve manipulacije sa prijavama – (u smislu brisanja ili korigovanja).

Prednost sistema Etička linija je što omogućava dvosmjernu komunikaciju između lica koje vrši provjeru prijave (internog istražitelja) i prijavitelja, čak i ako je prijavitelj anoniman.

Sistem Etička Linija pruža automatske statističke izvještaje po različitim kriterijima. Funkcionisanje Etičke linije se uređuje internim aktom/procedurom o nadležnostima i postupanju sa sumnjama o postojanju nepravilnosti.

Etička linija kao web sigurna linija je kreirana na osnovu najboljih svjetskih praksi. Sistem je lak za upotrebu i funkcioniše kao samostalan kanal, pružajući vašim zaposlenicima i ostalim korisnicima udobnost, sigurnost i praktičnost prijavljivanja i praćenja prijave na siguran i povjerljiv način.

Etička linija nudi različite pakete koji se mogu prilagoditi vašoj organizacijskoj strukturi, oblasti u kojoj djelujete, poslovnim procesima, pravnim i drugim zahtjevima.

Karakteristike Etičke linije su sljedeće:

  • Sigurna linija za prijavu kako bi se omogućilo povjerljivo i anonimno dostavljanje informacija 24/7/365
  • Sigurna i pravoremena isporuka prijava, obezbjeđujući promptan pristup informacijama o slučaju kako bi se pravovremeno odgovorilo na prijavu
  • Dvosmjerna zaštićena komunikacija (prijavitelj – institucija) uz mogućnost prilaganja dokumentacije
  • Automatizacija postupaka i kontrola procesa kako bi se obezbijedila efikasnost i efektivnost procesa postupanja po prijavi
  • Prijavitelj prati progres rješavanja prijave
  • Nemogućnost brisanja prijava
  • Fleksibilna konfiguracija prema potrebama klijenta
Etička linija je produkt firme Net Consulting d.o.o. Sarajevo koja je je vodeća domaća BiH firma za uvođenje internih programa etike i usklađenosti u institucijama i organizacijama u javnom i privatnom sektoru u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti