Fabrika šećera u Bijeljini još čeka strateškog partnera

01.08.2014. 07:54 / Izvor: Fena
Fabrika šećera u Bijeljini još čeka strateškog partnera

Proizvodnja u Fabrici šećera Bijeljina još nije počela, a nadležni predstavnici vlasti RS-a još pregovaraju s potencijalnim strateškim partnerima.

Proizvodnja u Fabrici šećera Bijeljina još nije počela, a nadležni predstavnici vlasti RS-a još pregovaraju s potencijalnim strateškim partnerima.

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a su potvrđeno je da u prostorijama fabrike šećera Bijeljina odžan sastanak predstavnika rukovodstva Fabrike šećera Bijeljina, resornog ministarstva i potencijalnog strateškog partnera iz Jankovaca, u Republici Hrvatskoj, a razgovarano o mogućnostima saradnje s ciljem realizacije proizvodnih procesa.

Predstavnici rukovodstva Fabrike i Ministarstva su zatražili od ovog strateškog partnera da da garancije da će preduzeće nastaviti djelatnost u narednih 10 godina, da će izmiriti sve obaveze koje šećerana ima prema povjeriocima, te da će zaposliti svu radnu snagu koja je predviđena i propisana tehnologijom proizvodnje.

-Strateški partner je izrazio zahvalnost za mogućnost nastavka pregovora o saradnji i najavio angažovanje stručnjaka koji bi u narednom periodu izvršili tehničko-tehnološku analizu uslova za nastavak proizvodnje - saopćeno je iz resornog ministarstva RS-a.

Također, strateški partner je zahtijevao od rukovodstva fabrike šećera da se pripremi novi revizorski izvještaj o stanju osnovnih i finansijskih sredstava u fabrici.

Iz resornog ministarstva navode da je ovaj starteški partner za Fabriku šećera Bijeljina iskazao interes od početka stečajnog procesa.

Za pitanje pokretanja šećerane iz Bijeljine javljali su se i drugi potencijalni partneri sa kojima će se razgovori obaviti u narednom periodu.

Nakon pravosnažne presude Zoranu Ćopiću su oduzete akcije u bijeljinskoj šećerani, te se pristupilo konstituiranju organa upravljanja u tom preduzeću koje je sada vraćeno RS-u. Vlada RS-a je 13. marta prihvatila informaciju o oduzetoj imovini po presudi Vrhovnog suda RS Zoranu Ćopiću (46), koji je osuđen na četiri godine zatvora u predmetu "Darko Šarić“.

Ćopiću je nakon presude, izrečene 24. januara, trajno oduzeta imovina vrijedna 20 miliona KM za koju se sumnja da je stečena izvršenjem krivičnog djela.

Vlada RS-a je potom zadužila Agenciju za upravljanje oduzetom imovinom da kod Centralnog registra hartija od vrijednosti izvrši upis 10.880.395 akcija oduzetih od Ćopićevog preduzeća "Agrokop eksport import“ d.o.o Banjaluka, emitentu "Fabrika šećera Bijeljina“ a.d. Velika Obarska.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti