Faruk Smajević: CIO Oscar je najznačajniji IT događaj ove godine u BiH

29.01.2015. 08:13 / Izvor: eKapija.ba
Faruk Smajević: CIO Oscar je najznačajniji IT događaj ove godine u BiH

Nagrade "CIO Oscar" će biti dodijeljena na svečanosti koja će se održati u hotelu Sarajevo, 19. februara, a tim povodom razgovarali smo sa članom žirija, IT direktorom u VGT Osiguranju Farukom Smajevićem.

U vrijeme kada će Hollywood dodijeljivati zlatne kipiće za najbolja filmska ostvarenja u prošloj godini, IDC Adriatics će nagrađivati najuspješnije IT projekte u privatnom i javnom sektoru.

Nagradu za CIO (Chief Information Officer - direktor informatike) osobu godine u Bosni i Hercegovini se dodjeljuje po prvi put i to za najbolje IT projekte u privatnom i javnom sektoru, na temelju ključnog projekta, pokrenutog i/ili realiziranog unutar organizacije ili tvrtke tijekom 2014.  godine.

Nagrada je u informatičkim krugovima već prozvana kao "CIO Oscar", a o najboljim projektima u Bosni i Hercegovini odlučivat će stručni žiri u sastavu Semir Ibrahimović (Bosna Bank International), Timur Gadžo (ZIS KS) i Faruk Smajević (VGT Osiguranje).

Nagrade će biti dodijeljena na svečanosti koja će se održati u hotelu Sarajevo, 19. februara, a tim povodom razgovarali smo sa članom žirija, IT direktorom u VGT Osiguranju Farukom Smajevićem o značaju ove nagrade za IT struku, kritijerijima kojima će se žiri voditi u odlučivanju najboljeg, te uopćeno položaju i važnosti IT direktora za jednu kompaniju.

Vrijednosti IDC-eve nagrade za najboljeg IT stručnjaka govori i podatak kako se po prvi put ove godine, nagrada dodjeljuje i za projekte provedene u BiH. Naglasite nam značaj ove inicijative kojom  IT struka konačno dobija odavno zasluženo priznanje?

- IDC Adriatics, kao dio vodeće svjetske kompanije za globalna istraživanja tržišta i savjetodavne usluge na području informatičkih tehnologija svojim angažmanom te vodećim globalnim iskustvom u istraživanju i analizama rezultata istraživanja nezaobilazno utječe na strateške odluke kako vodećih svjetskih učesnika na IT tržištu, tako i na pravce i brzinu razvoja lokalnih IT resursa. U tom svjetlu i kao dio kontinuiranog prisustva IDC Adriatics na regionalnom tržištu izuzetno je važno da domaća IT zajednica postaje dio regionalnih i globalnih proces među kojima ove godine po prvi puta, a nakon Hrvatske, i u BiH imamo organizovan izbor i promociju najboljih IT menadžera i projekata u 2014. godini.

Koji su kriteriji za odabir CIO-a (Chief Information Officer), tj. šta svaki nominirani projekt mora zadovoljiti?

- Inovativnost u najširem smislu je ono što se očekuje i što je već prepoznato kao ključni izvor konkurentskih prednosti u kompanijama ali i transparentnosti odnosno optimizacije procesa u javnom sektoru. Uz upravljanje promjenama i troškovnu učinkovitost IT projekti doprinose poslovnim rezultatima i u suštini su to i osnovni parametri za evaluaciju.

Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije, privatni i javni sektor i osnovni kriteriji su toj podjeli djelomično prilagođeni. Inovativnost, upravljanje promjenama i troškovna učinkovitost su zajednički kriteriji dok je doprinos poslovnom rezultatu u privatnom sektoru zamijenjen sa utjecajem na transparentnost za javni sektoru.

Većina ovih kriterija je u suštini sastavni dio planiranja i implementacije svakog IT rješenja a svaka pomoć u formalizaciji i nominiranju projekata je dio i naše misije u ovom izboru i svakako me raduje saradnja i podrška koju mogu pružiti u nominaciji.

Budući da se nagrada dodjeljuje za privatni i javni sektor iz kog sektora očekujete veći broj prijava?

- IDC Adriatics po prvi puta organizira godišnju dodjelu nagrada - CIO (Direktor informatike) u Bosni i Hercegovini i to je izuzetna prilika da se domaće tržište predstavi i domaćim i regionalnim učesnicima ali i da javni sektor kao veoma važan korisnik i implementator IT projekata kandidira svoja rješenja i predstavi dostignuća iz kojih svakako slijede i budući potencijali transfera iskustava i daljih procesnih i tehnoloških unaprjeđenja. Veliki broj uspješnih i inovativnih projekata, zbog ograničenja na 2014. godinu, ovaj put neće biti evaluiran, ali će slijedom kontinuiranih unaprjeđenja moći dobiti priliku u budućnosti. Očekujem, prije svega, kvalitetne projekte jer znam da ih imamo, i naš javni kao i privatni sektor kao i domaće IT tržište su sigurni dobitnici u organizaciji ovog izbora.

 Kako komentarišete domaću IT scenu, odnosno razvoj globalnih trendova na polju informacionih tehnologija?

- Informacione tehnologije su bez premca najdinamičnija oblast ljudskog djelovanja i tu se globalizacija pokazuje u punom svjetlu, sa svim svojim utjecajima. Bosna i Hercegovina kao i cijela regija je dio evropskog tržišta sa vrlo kompetentnim i jeftinijim IT resursima čiju vrijednost tržište već prepoznaje.

Domaće tržište nije u svjetskom vrhu u konzumiranju najnovijih tehnologija, ali sasvim drži korak i u značajnoj mjeri koristi gotovo sve aktuelne tehnologije dostupne na razvijenim tržištima. S druge strane, zahvaljujući globalnim trendovima i značajnom razvoju izvoza IT usluga, domaće IT tržište posjeduje vrhunske kompetencije i ravnopravno učestvuje u razvoju i implementaciji najsavremenijih IT rješenja. Nekoliko ključnih već prepoznatih globalnih trendova (social networks, cloud computing, big data) već dolaze na domaće tržište i uz mobilne tehnologije sigurno predstavljaju ključni pravac i potencijal razvoja domaćeg tržišta.

Kao osoba koja ima 15 godina iskustva u IT upravljanju, možete li nam prokomentarisati koliko se vremenom mijenjala liderska uloga IT direktora?

- Informacione tehnologije su od funkcije potrebne samo specifičnim organizacijama i njihovim specifičnim dijelovima, preko infrastrukturne uloge preuzele ključnu ulogu u upravljanju inovacijama i reinženjeringu poslovnih procesa u gotovo svim oblastima našeg djelovanja.  Uz kontinuirano unaprjeđenje organizacione strukture i izmjene u poslovnim procesima, Informacione tehnologije su prvo prerasle u prepoznatljivu posebnu funkciju a zatim i u ključni izvor inovacija i konkurentskih prednosti. Nužnost informacijske podrške u poslovnim procesima dovodi do potpune integracije informacionih tehnologija u svim strukturama organizacije i strateško upravljanje informacionim tehnologijama postaje ključni zadatak top menadžmenta.

Naglasite nam značaj IT managera u današnjem poslovanju jedne kompanije?

- IT direktori u modernim organizacijama imaju presudnu ulogu u donošenju strateških odluka koje se odnose na reinženjering poslovnih procesa i upravljanje inovacijama kao izvorima konkurentskih prednosti i uslovima opstanka i održivog razvoja organizacije. Od presudne je važnosti da IT manager ima jasnu i strateški usklađenu viziju razvoja organizacije i da kao neizostavni dio top menadžmenta učestvuje i usmjerava donošenje strateških odluka koje će obezbijediti tržišnu diferencijaciju i izvore konkurentskih prednosti organizacije. Pored toga, posebno bih naglasio i presudan značaj te ogroman potencijal strateškog upravljanja informacionim tehnologijama u javnim organizacijama kao ključnim izvorom unaprjeđenja transparentnosti, troškovne učinkovitosti i procesne optimizacije.

Dakle, možemo reći da IT direktori danas imaju sve širi i jači uticaj na stvaranje poslovne strategije, a samim tim direktno utiču i na cjelokupan razvoj same kompanije?

- Gotovo svi uspješni primjeri i studije slučaja današnjih najuspješnijih kompanija ukazuju na ključni doprinos i neraskidivu povezanost konkretnog uspjeha i strateškog upravljanja inovacijama kao izvoru tržišne diferencijacije i konkurentskih prednosti u uspješnim organizacijama. Direktor informatike (CIO - Chief Information Officer) primarno upravlja inovacijama (CIO - Chief Innovation Officer) i preuzima ulogu ključnog izvora informacija koje presudno utječu na kreiranje poslovne strategije i donošenje odluka o razvoju i strateškom pozicioniranju organizacije. Na taj način, usklađivanje poslovne strategije i strateško upravljanje informacionim tehnologijama su neodvojivo povezani i čine jedinstvenu i ključnu komponentu održivog razvoja i tržišnog uspjeha kompanije. Porastom ulaganja u informacione tehnologije uz strateško upravljanje, direktori informatike postaju pokretači mnogih uspješnih poslovnih inicijativa, reinženjeringa poslovnih procesa, optimizacije troškova, totalnog upravljanja kvalitetom, globalizacije poslovanja itd. i ključno utječu na razvoj kompanije.

U posljednje vrijeme broj informatičkih direktora koji su postali glavni direktor znatno se povećao. Da li se slažete sa krilaticom "Danas CIO, sutra CEO"?

- Moderni CIO u svakom slučaju nije samo jedan od CxO, dakle direktor informatike svakako nije primarno posvećen informatici. Strateško upravljanje, vizija, inovacije, upravljanje poslovnim procesima su oblasti u kojima direktor informatike mora dati ključni doprinos unaprjeđenju konkurentskih prednosti i održivom razvoju organizacije. Vidimo da moderna organizacija potencira ključne zadatke u kojima se prepliću uloge direktora informatike i glavnog direktora i u tom svjetlu se i gubi oštra razlika među njima. Glavni direktor mora aktivno i kvalifikovano učestvovati u strateškom upravljanju informacionim tehnologijama a ako pored toga ispunjava i ostale kompetencije, sve češće je nužno promovisanje ili objedinjavanje ovih uloga.

Šta biste poručili firmama i institucijama koje žele da se prijave za CIO Oscara?

- Znam da postoje mnogi projekti i direktori informatike koji su sasvim kvalificirani za učešće u izboru. Zasigurno je svaka nominacija jako važna i ovakav vid promocije i sudjelovanja na jednom od najznačajnijih IT događaja ove godine u BiH predstavlja izuzetnu priliku i priliku koja zavrjeđuje angažman oko apliciranja. Još jednom pozivam domaće učesnike da kontaktiraju izuzetne profesionalce iz tima IDC Adriatics i zajednički pripreme aplikaciju.

Razgovarala: Seida Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti