FERK odobrio poskupljenje električne energije za domaćinstva

22.12.2014. 13:48 / Izvor: Fena
FERK odobrio poskupljenje električne energije za domaćinstva

FERK je Elektroprivredi BiH odobrio je poskupljenje električne energije domaćinstvima od 4,33 posto, te za kategoriju "Ostala potrošnja" poskupljenje od 0,88 posto.

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK) na današnjoj sjednici u Mostaru dala je suglasnost na cijene univerzalne usluge prema kojoj od 1. siječnja 2015. godine poskupljuje električna energija za domaćinstva.

FERK je Elektroprivredi HZ HB odobrio poskupljenje električne energije domaćinstvima od 1,97 posto dok je za kategoriju "Ostala potrošnja" cijena smanjenja za 3,59 posto. U kategoriji "Ostala potrošnja" nalaze se jaslice, vrtići, vjerski objekti, javne kuhinje. 

FERK je Elektroprivredi BiH odobrio je poskupljenje električne energije domaćinstvima od 4,33 posto, te za kategoriju "Ostala potrošnja" poskupljenje od 0,88 posto.

Predsjednica FERK-a Đulizara Hadžimustafić istaknula je na konferenciji za  novinare u Mostaru kako nove cijene električne energije za domaćinstva predstavljaju poskupljenje od 1,2 do 2 KM po domaćinstvu za mjesečnu prosječnu. 

"Trebamo ići na energetski učinkovito korištenje električne energije. Mislim da kod nas još uvijek nije razvijena svijest o tome da se električna energija treba racionalno koristiti", istaknula je Hadžimustafić. 

Dodala je kako je FERK danas donio i odluke o jediničnim naknadama za priključenje na distributivnu mrežu JP "Elektroprivreda HZ HB" d.d. Mostar i JP "Elektroprivreda BiH d.d". – Sarajevo prema kojima je jedinični iznos naknade za priključenje objekta na niskonaponskoj razini distributivne mreže 195 KM/kW što, u odnosu na dosadašnju, znači pojeftinjenje za 12,55 posto, te jedinični iznos naknade za priključenje objekta na srednjonaponskoj razini distributivne mreže 140 KM/kW što je za 3,1 posto niže za oba elektroprivredna poduzeća. 

Na konferenciji za novinare napomenuto je kako od 1. siječnja 2015. godine svi krajni kupci postaju kvalificirani kupci, čime ostvaruju pravo na slobodan izbor snadbjevača električnom energijom.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti