Fijakeristi bez uniforme platit će kaznu od 100 do 200 KM

22.07.2014. 09:36 / Izvor: Oslobođenje
Fijakeristi bez uniforme platit će kaznu od 100 do 200 KM

Sarajevo postaje sve omiljenije mjesto za odmor turistima iz cijeloga svijeta. Upravo to je bio razlog da se usvoji prijedlog odluke o uređivanju javnog prevoza lica zaprežnim vozilima - fijakerima.

Sarajevo postaje sve omiljenije mjesto za odmor turistima iz cijeloga svijeta. Upravo to je bio razlog da se usvoji prijedlog odluke o uređivanju javnog prevoza lica zaprežnim vozilima - fijakerima, jer je Ilidža jedna od najposjećenijih destinacija u Sarajevu. Turistima je svakako najzanimljivije Vrelo Bosne, kao i fijakeri kojima se prevoze od Ilidže do Vrela Bosne i nazad.

Relevantne institucije

"Smatram da je bilo potrebno urediti neke stvari koje ranijim pravilnikom o uređivanju javnog prevoza lica zaprežnim vozilima - fijakerima nisu bile regulisane, a koje smo uočili kao nedostatke. Propisali smo uslove za obavljanje prevoza fijakerima, odnosno uslove koje treba da ispune i fijaker i osoba koja upravlja fijakerom. Propisali smo da vozila koja će se baviti ovom djelatnošću moraju biti registrovana u općini na kojoj obavljaju posao. Osobe koje vrše prevoz moraju zadovoljiti obaveze prema državi kao poslodavcu", objasnio je Jusuf Bubica, ministar saobraćaja KS-a u ostavci, naglašavajući kako će se svakom korisniku usluga izdati i fiskalni račun.

U toku izrade odluke izvršene su konsultacije i zatražena mišljenja od relevantnih institucija, prvenstveno jedinica lokalne samouprave na području čije teritorije se obavlja ovaj vid prevoza, kao i nadležnih ministarstava, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Udruženja Stari fijaker, te KJU Zaštićena prirodna područja KS-a.

"Prilikom izrade propisa vršene su stalne konsultacije sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a i KJU Zaštićena prirodna područja KS-a, koja vrši zaštitu i očuvanje izvornih prirodnih vrijednosti, te nadzire provođenje uslova i mjera zaštite na zaštićenim područjima, a koja je i inicirala donošenje odluke i konstantno ukazivala na potrebu donošenja propisa kojim bi se konkretna oblast uredila na adekvatan način. Raniji pravilnik o uređivanju javnog prevoza lica zaprežnim vozilima - fijakerima nije sadržavao kaznene odredbe, odnosno sankcije za nepoštivanje njegovih odredbi", objasnio je Bubica.

Potrebna oprema

Pored uslova koje treba ispunjavati lice koje vrši prevoz fijakerom i uslova i opremljenosti fijakera propisani su i pregledi fijakera u svrhu provjere ispunjavanja propisanih uslova, izdavanje rješenja o radu, evidencija izdatih rješenja i evidencijskih tablica za fijakere, oblik i izgled evidencijske tablice.

"Propisana je i uniforma lica koje obavlja prevoz fijakerom, obaveze lica koje vrši prevoz fijakerom, cijena prevoza i trasa kretanja fijakerom, kao i radno vrijeme, te kaznene odredbe. Novčanom kaznom u iznosu od 100 do 200 KM kaznit će se vlasnik fijakera ako ne posjeduje potrebnu opremu. Novčanom kaznom u iznosu od 200 do 500 KM kaznit će se vozač fijakera bez potrebnog odobrenja nadležnog općinskog organa. Novčanom kaznom od 100 do 200 KM kaznit će se vozač bez propisane uniforme i akreditacije, a ista kazna je i ukoliko vozač nema istaknut cjenovnik", istakao je ministar Bubica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti