Firma IMO JUNIOR predstavila uslugu CASH BACK: Povrat PDV-a iz inozemstva

11.04.2014. 10:41 / Izvor: eKapija.ba

Na ovogodišnjem Sajmu gospodarstva u Mostaru jedan od učesnika je i firma IMO JUNIOR d.o.o., koja je inače generalni zastupnik najvećeg evropskog proizvođača ljestava ZARGES-a

Na ovogodišnjem Sajmu gospodarstva u Mostaru jedan od učesnika je i firma IMO JUNIOR d.o.o., koja je inače generalni zastupnik najvećeg evropskog proizvođača ljestava ZARGES-a. Kako kažu za eKapija.ba ljestve najviše isporučuju elektrodistribucijama, hidroelektranama, firmama koje postavljaju reklame i sl. i veoma su zadovoljni prodajom.

"Pored toga generalni smo zastupnici DKV kartica. Kartična kuća izdaje kartice za bezgotovinsko plaćanje goriva, cestarine i svih sličnih usluga koje su potrebne transportnim firmama", priča nam Zvonko Živković, menadžer prodaje u IMO JUNIOR-u.

No na sajmu su predstavili njihovu najvažniju uslugu CASH BACK, koja se bavi povratom PDV-a iz inozemstva firmama iz BiH.

Zapravo IMO JUNIOR je eksluzivni i generalni zastupnik švicarskog CASH BACK-a za područje Bosne i Hercegovine.

Stope PDV-a u državama EU se kreću od 17-25 % što praktično znači da se povratom PDV-a može uštedjeti 1/5 troškova.

"Refunacija PDV-a se vrši po osnovu različitih troškova na ime usluga i to: hotelski smještaj, sajmovi, kongresi, seminari, kotizacije, članarine, gorivo, poslovne zabave, advokatske usluge, usluge reklame, lizinga itd", priča naš sagovornik.

Pored PDV-a plaćenog za usluge, moguće je refundirati i PDV obračunat i iskazan u fakturi ino-dobavljača.

"U pogledu neophodne dokumentacije potrebne za refundaciju, od klijenata se u principu očekuje da dostave fakture ino dobavljača u kojima je obračunat i iskazan PDV i potvrdu lokalne porezne uprave da su u sistemu PDV-a. Ostalu neophodnu dokumentaciju osigurava CASH BACK", ističu.

Rokovi za podnošenje zahtjeva za refundaciju su u većini država EU šest mjeseci po isteku kalendarske godine.

Što se tiče država za koje je moguć povrat PDV-a to su Austrija, Belgija, Kanada, Danska, Finska, Francuska, Irska.. A od država iz regiona to su Srbija, Crna Gora i Makedonija.

IMO JUNIOR sarađuje sa mnogim velikim kompanijama u BiH,a  između ostalih njihove usluge koriste Raiffaisen banka, Oracle, BH Telecom, HT Mostar, Sarajevski sajam, Rafinerija ulja Modriča itd.

A.Š.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti