FMRPO i GIZ zajednički u podršku razvoja poduzetništva i obrta

16.04.2014. 15:04 / Izvor: Fena
FMRPO i GIZ zajednički u podršku razvoja poduzetništva i obrta

Jedan od vidova saradnje predviđen Memorandumom je da će se zajednički raditi na donošenju novog zakona o malom biznisu, što predstavlja nadogradnju onoga što se već radi.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović i direktorica Regionalnog ureda Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit (GIZ) za zapadni Balkan Brigitte Heuel-Rolf danas su u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta(FMRPO) i GIZ-a.

Memorandum uspostavlja odnos tehničke saradnje u svrhu davanja potpore aktivnostima Sektora razvoja i poduzetništva u Ministarstvu. Saradnja će se razvijati i u svrhu stvaranja pozitivnijeg poslovnog okružja na odabranim poslovnim lokacijama koje će doprinijeti poboljšanju konkurentnosti ovih područja i njihovih malih i srednjih poduzeća (MSP).

Memorandumom o razumijevanju definiraju se područja vezana za mala i srednja poduzeća, Zakon o malom biznisu (Small Business Act - SBA), inicijativa za uspostavljanje radne grupe za SBA i Start-up poduzeća.

"Od prošle godine smo išli s novim projektima, a to su bili projekti pomoći mladima u otvaranju i pokretanju malih biznisa, tu je i projekt pomoći ženama i od GIZ-a smo prepoznati kao dobar partner u razvijanju tih naših dosadašnjih, ali i budućih projekata koji su precizirani današnjim memorandumom. Ono što želimo unaprijediti ovim memorandum je davanje podrške razvoju malog i srednjeg poduzetništva u ciljanim općinama na području BiH, po pet iz oba entiteta, u smislu da ćemo jačati konkurentnost tih preduzeća i da ćemo ići na udruživanje profitabilnih preduzeća u prepoznatljive klastere", kazao je ministar Halimović  nakon potpisivanja Memoranduma.

Drugi vid saradnje predviđen Memorandumom je da će se zajednički raditi na donošenju novog zakona o malom biznisu, što predstavlja nadogradnju onoga što se već radi, a to je pomoć mladim ljudima pri zapošljavanju, pomoć firmama.

"Mi već imamo programe kojima pomažemo Start-up firme, dakle novoosnovane firme, ali ovim memorandumom mi pokušavamo pomoći firme koje su mlade, da opstanu na tržištu u ambijentu koji u BiH nije na zadovoljavajućem nivou. Pomoći ćemo im na taj način što ćemo tehnički osposobiti preduzeća, odnosno mlade vlasnike tih preduzeća da rade biznis planove i programe koji će biti prepoznati od finansijskih institucija, a sve radi otvaranja novih radnih mjesta i jačanja konkurentnosti naših preduzeća kako u zemlji, tako i na inozemnom tržištu", rekao je Halimović.

Istaknuo  je i da Ministarstvo ovakvim programima godišnje osigura od 150 do 200 novih radnih mjesta, posebno naglasivši da je Ministarstvo u 2013. imalo 12 projekata.

Direktorica Regionalnog ureda Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit (GIZ) za zapadni Balkan Brigitte Heuel-Rolf istaknula je da GIZ ima jako dobru saradnju s Ministarstvom i da se ta saradnja odnosi na dva segmenta.

"Ministarstvo i GIZ će osnovati jednu zajedničku radnu grupu koja će se odnositi na novi zakon o malom biznisu i koja će razviti jednu platformu radi implementacije principa tog zakona. Mi već sarađujemo s deset općina i primjenjujemo pojedine principe postojećeg zakona i radimo u domenu Start-upova, dakle pružamo pomoć novoosnovanim firmama, a tome možemo dodati i podršku u domenu javno-privatnog dijaloga , zatim omogućavanje pristupa finansijskim sredstvima za mala i srednja preduzeća, podršku porodičnim preduzećima, ženama poduzetnicama i radu u obliku klastera", rekla je Heuel-Rolf.

Kazala je  da se drugi aspekt saradnje odnosi na jačanje i poboljšanje konkurentnosti preduzeća, dodavši da će se inicijative iskristalizirati iz općina i da će se putem Ministarstva dalje preporučivati i implementirati u privatnom sektoru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti