Gračanica prva u BiH ušla u javno-privatno-građansko partnerstvo

24.04.2015. 10:21 / Izvor: eKapija.ba

Ukupni budžet Općine Gračanica u ovom projektu je 100.000 eura, s tim što je transnacionalni Mediteranski program finansiran od evropskog Fonda za regionalni razvoj, IPA sredstava doprinjeo projektu u iznosu od 85.000 eura.

U okviru Međunarodnog sajma GRAPOS-EXPO jučer je u Gračanici održan dan projekta „REMIDA“ u kojem Općina Gračanica učestvuje  zajedno sa devet partnera iz Italije, Španije, Francuske, Grčke i Crne Gore. Aktivnosti na projektu se provode od aprila 2013. godine, a završavaju u maju 2015. godine.

Projekat je imao za cilj da poboljša energetsku efikasnost i korištenje solucija obnovljivih izvora energije u mediteranskim gradovima, da razvije pametne energetske gradove te da razvije kompetencije kako bi se kreirale šeme javno-privatno-građansko partnerstvo.

Ukupni budžet Općine Gračanica u ovom projektu je 100.000 eura, s tim što je transnacionalni Mediteranski program finansiran od evropskog Fonda za regionalni razvoj, IPA sredstava doprinjeo projektu u iznosu od 85.000 eura, dok Općina Gračanica finansira projekat u iznosu od 15.000 eura.

Đana Sokolović, projekt menadžer projekta „Pametni energetski gradovi i zajednice u oblasti Mediterana (REMIDA) za poslovni portal eKapija.ba kaže kako su tokom projekta izvršili analize nacionalnih, federalnih i kantonalnih leglistativa, izradili bazni inventar emisija CO2 na području općine Gračanica sa baznom godinom 2005. i 31. 03. 2015. godine, a kao kruna svih analiza usvojen je akcioni plan energetski održivog razvoja općine Gračanica SEEAP.

"Ispunjeni su svi ciljevi projekta. Naši vodeći partneri Provincija Gorica je jako zadovoljna sa općinom Gračanica,  s obzirom da je ovo jedina općina iz BiH koja učestvuje u ovom programu", kaže Sokolović, pojašnjavajući kako su uspjeli ostvariti jedan vrlo važan cilj projekta, a to je da pored javno-privatnog partnerstva uključe i građansko što je prvi put u BiH.

Kaže kako su se fokusirali i na škole  u ruralnim područjima koje nisu u  mogućnosti da same provedu energetski pregled koji je preduslov za svako dalje finansiranje u skladu sa leglistativom Federacije BiH.

"Na osnovu analiza leglistative Općina Gračanica zahvaljujući ovom projektu zna u kojim se pravnim okvirima kreće. Izrađen je  SEEAP  bez kojeg ne bi mogli aplicirati za dalja sredstva Evropske unije i sproveli smo pilot aktivnost izradu deset energetskih pregleda", kaže  Sokolović, navodeći kako planiraju zajedno sa partnerima aplicirati za dalja sredstva za implementacija postavljenih  zadataka samog SEEAP-a.

"Očekujemo projekte koje će naši građani moći da vide. Skupili smo iskustvo i sada idemo u provođenje vidljivih projekata koji se tiču nama bitne infrastrukture", naglasila je Sokolović.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti