Grizelj: Mostar grad slučaj, ekocid bez odlagališta

14.07.2014. 07:51 / Izvor: eKapija.ba
Grizelj: Mostar grad slučaj, ekocid bez odlagališta

Tomislav Grizelj, vlasnik tvrtke za termoenergetiku, plinsku tehniku, tretman i transport vode "Grizelj" d.d. Sarajevo uputio je otvoreno pismo zbog, kako navodi, kontinuiranog ignoriranja od strane vladajućih struktura već duže vrijeme.

Tomislav Grizelj, vlasnik tvrtke za termoenergetiku, plinsku tehniku, tretman i transport vode "Grizelj" d.d. Sarajevo uputio je otvoreno pismo zbog, kako navodi, kontinuiranog ignoriranja od strane vladajućih struktura već duže vrijeme.

Pismo je upučeno Vladi Federacije BiH, Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, Fondu za zaštitu okoliša i prirode, Vladi Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije, Gradskoj upravi Grada Mostara te J.P. ''Deponija'' Mostar.

"Tijekom proteklih godina firma "Grizelj" Sarajevo intenzivno radi na prezentaciji domaćih rješenja za tretman/obradu otpada bez odlaganja na deponije, uz maksimalno iskorištenje otpada kao reciklant ili energent. Osnovni problem na koji nailazimo jeste nezainteresiranost svih razina vlasti, ali i neznanje koje se prenosi na javnost", navodi se u pismu. 

 Naime, kako se navodi u pismu, tijekom predstavljanja domaće usluge, opreme, radne snage i znanja, u više navrata iz ove firme skretali su pažnju da trenutno postupanje s otpadom nije u skladu s donešenom zakonskom regulativom, a pogotovo nije u skladu s pravilima i načelima EU. 

 - To naglašavamo jer ovakvo nehumano i neefektno postupanje s otpadom dovodi do kontaminacija vode, zraka, tla i hrane, odnosno ekocid koji nam nije definitivno potreban. Jedan od primjera zanemarivanja i ''oglušavanja'' jeste ponuda za J.P. Deponija Mostar.

 ''Otpad'' - nusproizvod, reciklant, repromaterijal, resurs, primarna sirovina, energent, ''novac'' je ponuda koju je firma "Grizelj" prezentirala kao Projekt opreme za tretman/obradu otpada bez deponije/ odlagališta u J.P. Deponija Mostar 16.5.2013. godine, kao jedino korektno, humano, ekološki, veterinarski, zdravstveno, higijenski, sanitarno, energetski i ekonomski efektno rješenje za Grad Mostar i kompletnu Zapadnohercegovačku županiju.

Kroz rješenje, zbrinjavanje otpad bez deponije/odlagališta uz iskorištavanje 99 posto komunalnog otpada, uz primjenu strateški razvijeno modularnih tehničkih rješenja, ponudili smo kroz tehnološki zahtjevne uvjete, održivi razvoj u zaštiti zraka, vode, tla i hrane.

Također ponudili smo opremu i tehnološka rješenja za revitalizaciju i postojeće deponije Uborak Mostar, uz iskorištenje deponiranog otpada do 40 posto kao reciklanta i do 40 posto kao energenta, uz primjenu pozitivnih EU direktiva, lokalnih zakona kroz primjenu energetske efikasnosti iz obnovljivih izvora energije.

Uz selektivnu primjenu novih naprednih tehnologija obuhvaćeni su svi aspekti sukladno procedurama i preporukama BAT (najbolje raspoložive tehnologije) i BAP (najbolje raspoloživa praksa) kroz koje dobivamo reciklante (tržišna cijena od 50,00 €/t do 200,00 €/t), toplinsku energiju termovalorizacijom (po cijeni 0,05 €/kWh, tržišna cijena 0,08 - 0,15 €/kWh), uz mogućnost kogeneracije (CHP) i trigeneracije (CHCP).

Firma "Grizelj" s respektabilnim i renomiranim domaćim i ino partnerima nudi integralna Master modularna i superiorno korektna rješenja kroz Projekt iskorištavanje 99 posto komunalnog otpada i više oblika financiranja kao što su: JJP, lizing, kredit, rentanje opreme koja je ekonomski rentabilna bez subvencija u eksploataciji.

"Za naše projektno rješenje nudimo pro bono kojim možemo dokazati ekonomski održivi razvoj uz poštivanje svih ekoloških i energetskih zakonom predviđenih zahtijeva", navodi se u otvorenom pismu. 

Iz ove firme upučuju pitanje vladajućim strukturama u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, Fondu za zaštitu okoliša i prirode te J.P. "Deponija" Mostar, zašto se i danas u J.P. "Deponija" Mostar ulažu nova kreditna sredstva međunarodne zajednice u neprihvatljiva parcijalna rješenja kao što je selekcija otpada, pročistač procjednih voda iz deponiranog otpada, što će biti s otpadom poslije selekcije, te gdje će se odlagati izdvojeni procijeni mulj s pročistača koji i dalje nije ekološki prihvatljiv, hoće li to biti na istu deponiju i zašto se mulj energetski ne iskoristi.

Također, postavlja se pitanje do kada će interni i eksterni ''eksperti'' Federalnog ministarstva okoliša i turizma podržavati projekte koji su u suprotnosti s usvojenim zakonima, planovima i strategijama o upravljanju otpadom BiH i građane BiH financijski zaduživati za nefunkcionalne, tehnološki zastarjela i prevaziđena tehnička rješenja.

U otvorenom pismu također se postavlja pitanje kakvo je strateško rješenje kupovina na stotine tona čelika kroz razna postrojenja koja ne rade i ne zadovoljavaju osnovna EU načela ekologije, humanosti i efikasnosti i koja ostavljate budućim naraštajima i bez ikakve odgovornosti za ono što se čini za okoliš, odnosno ekocid kako lokalnoj zajednici tako i državi BiH u cjelini, te gdje u okruženju, u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, imaju instalirana i da rade postrojenja koja su s "Vaše" strane preporučena i kupljena.

"Zar BiH treba biti nečiji poligon za plasman neprihvatljive opreme uz podršku lokalnih ''eksperata'' koji putujući po Europi, ne prepoznaju bit novih naprednih tehnologija u tretmanu otpada i koje je opravdanje za do sada značajna uložena milijunska sredstva u ''novu'' Deponiju Mostar i opredjeljenje za tehnička rješenja koja ne rade ni u Sarajevu, Doboju, Tuzli itd. te nisu u funkciji Grada Mostara i građana Zapadnohercegovačke županije", navodi se u pismu.

 U  otvorenom pismu, Grizelj također postavlja pitanje po čemu je sanitarna deponija u regiji ''Uborak-Buđevci'' u okviru mostarskog J.P. Deponija Mostar ''sanitarna'', čime je definiran status ''sanitarna'' jer, kako navodi, sav deponirani otpad kao i na svim ''sanitarnim'' deponijama u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Zenici, Mostaru itd. ostaju u kontaktu s okolišem - prirodom: sunce, kiša, vjetar, ptice, insekti, psi, mačke, glodari koji raznose otpad.

"Uvjeren sam da ćete naći vremena da odgovorite na navedene činjenice i argumente, a ukoliko imate kontraargumente, i da demantirate i iznesete Vaše argumente protiv navedenih činjenica i konstatacija", navodi se u otvorenom pismu.

eKapija.ba/FENA

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti