Hidrogradnja između novih poslova i prodaje

22.09.2014. 08:35 / Izvor: Oslobođenje
Hidrogradnja između novih poslova i prodaje

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Komisije za kupovinu objekata za smještaj bh. institucija donijelo pojedinačne odluke o kupovini objekata u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Komisije za kupovinu objekata za smještaj bh. institucija donijelo pojedinačne odluke o kupovini objekata u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.

Na ovaj način želi se sistematski riješiti problem smještaja institucija i dugoročno ostvariti uštede u trošenju proračunskog novca.

Korupcija i nezakonitosti

Na listi objekata, kako smo već ranije objavili, nalazi se i zgrada Direkcije Hidrogradnje d.d. Sarajevo, ukupne površine 3.170,44 kvadratna metra, a trebala bi se prodati po cijeni od 8.997.708,72 KM. U zgradi su već sada smještene kancelarije Agencije za državnu službu.

Međutim, cijela procedura oko prodaje je zakočena jer se oglasilo Tužilaštvo BiH koje je najavilo istražne radnje kada je u pitanju kupovina pomenutih objekata.

U saopštenju Tužilaštva BiH se navodi da su se u medijima pojavili navodi o korupciji i nezakonitostima u vezi sa natječajnom procedurom i procesom kupovine zgrada privatnih investitora, te da će Tužilaštvo izvršiti provjeru o navodnim nezakonitostima. Cijelu proceduru oko kupovine treba istražiti, navode iz Tužilaštva BiH, tim više što već postoje zgrade i objekti koji su u vlasništvu BiH i koji se mogu koristiti za tu namjenu.

Muhamed Ćatović, v.d. direktor Hidrogradnje, nakon dolaska na direktorsko mjesto, najavljivao je ovu prodaju i njene prednosti. Napominjemo da bi se novcem od prodaje trebale izmiriti obaveze prema radnicima: penziono i zdravstveno osiguranje koje godinama nije uplaćivano.

Dok se čekaju rezultati istrage Tužilaštva BiH, u Hidrogradnji se, navodno, dogovaraju novi poslovi. Ali o detaljima niko iz nove uprave nije želio govoriti.

I sam direktor Ćatović je samozatajan i tvrdi da se ''nešto dešava'', ali nije želio javnosti kazati šta konkretno.

Godina od štrajka

S druge strane, radnici se bore da ojačaju Sindikat i učvrste svoju borbu za radnička prava, pa je tako Ćatović prije nekoliko dana odobrio formiranje Vijeća uposlenika Hidrogradje.

Miralem Terzo, podnosilac ove inicijative, ističe da je sve transparentno i po Zakonu o radu. Međutim, on se osvrće i na to da je od štrajka prošla godina.

"Neki radnici ne dobijaju platu od decembra, a poslova nema već devet mjeseci, što znači da nismo dobili ništa. Nadati se promjenama", ističe Terzo.

Podsjećamo da su radnici, ali i Financijska policija, dostavili dokaze Tužilaštvu BiH o kriminalnim radnjama bivših uprava i nadzornih odbora Hidrogradnje. Međutim, kako je poznato, do dana današnjeg, nijedan slučaj nije procesuiran.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti