Hoće li BiH ostati u televizijskom mraku nakon 17. juna 2015?

28.11.2014. 09:15 / Izvor: eKapija.ba
Hoće li BiH ostati u televizijskom mraku nakon 17. juna 2015?

Učesnicima okruglog stola predstavljene su i moguće negativne posljedice s kojima će BiH i njeni građani biti suočeni ukoliko se ne ispoštuje krajnji rok za konačni prelazak na digitalno emitovanje do 17. juna 2015. godine.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) jučer je organizirala okrugli sto o temi "Digitalizacija - šta nakon 17. juna 2015?“.

Jučerašnji skup još je jedan u nizu sličnih aktivnosti koje je RAK organizirao  proteklih godina, upozoravajući na važnost provođenja procesa digitalizacije TV emitovanja u Bosni i Hercegovini.

Učesnicima okruglog stola predstavljene su i moguće negativne posljedice s kojima će BiH i njeni građani biti suočeni ukoliko se ne ispoštuje krajnji rok za konačni prelazak na digitalno emitovanje do 17. juna 2015. godine.

O trenutnom stanju procesa digitalizacije u BiH Agović je govorio savjetnik ministra komunikacija i prometa BiH Mehmed Agović koji je naglasio da je potrebno hitno deblokirati svaki zastoj u projektu digitalizacije u BiH, što znači da se odmah završi prva faza digitalizacije i instalira oprema na objektima sva tri javna RTV servisa da bi mogla profunkcionirati "kičma" digitalnog prijenosa i emitovanja programa javnog RTV sistema BiH.

Tada se naime gasi analogno emitovanje i ukoliko se ne provede proces digitalizacije, javni RTV servisi i komercijalne TV stanice koje emituju zemaljskim putem gube mogućnost daljnjeg nesmetanog emitovanja, a tehnički uvjeti dozvole koje im daju pravo da emituju putem zemaljskih radiofrekvencija prestat će da važe.

Zastoj u realizaciji procesa digitalizacije, kako je istaknuto, direktno ugrožava industriju emitovanja u BiH, provođenje zakonom propisanih nadležnosti Agencije, te dovodi u pitanje preuzete međunarodne obaveze BiH, proistekle iz potpisanih sporazuma.

"Savladali smo brojne prepreke višegodišnje blokade u počinjanju ovog procesa, uspjeli smo pokrenuti prvu fazu digitalizacije javnih RTV servisa i taj posao je završen samo na objektima Radio televizije BiH i Radio televizije Federacije BiH, odnosno na području Federacije BiH, dok još nije započeo na objektima Radio televizije Republike Srpske iz prostog razloga što nije dozvoljeno izvođaču radova da instalira tu opremu",  izjavio je Agović.

S druge strane, po njegovim riječima, u Vijeću ministara BiH postoji blokada aktiviranja druge faze, odnosno raspisivanja za drugu fazu projekta digitalizacije u BiH za koju je planirano da bude završena otprilike do kraja godine.

"Treće, dogovor o javnim RTV servisima defacto ne postoji kad je u pitanju ovaj zajednički projekt, a isključivo je namjenjen njima", dodao je Agović.

Naglasio je neophodnost dogovora o pokretanju osnivanja korporacije javnog RTV sistema jer je to ključna karika u provođenju projeketa digitalizacije, odnosno u kasnijem gazdovanju digitalnim sistemom i tehnološkim razvojem uopće javnog RTV sistema. Ukoliko nema korporacije, kako je istakao, nema ni mrežnog operatora koji će opsluživati javne RTV servise, a to znači da je jednostavno njihova funkcija onemogućena.

"Izvjesno je i tehnički jasno, kao i sa stanovišta propisa, da nijedan od tri javna RTV servisa ne može samostalno raditi, niti samostalno koristiti djelimično digitalnu mrežu prenosa i emitovanja programa", naveo je Agović.

Ideja Regulatorne agencija za komunikacije, kako je kazao predsjedavajući Vijeća Agencije Plamenko Čustović, bila je da se probaju animirati svi oni koji imaju ulogu u procesu digitalizacije da odgovorno, ozbiljno i bez odgađanja pristupe ispunjavanju svojih obaveza u ovom procesu da bi osigurali da nakon 17. juna 2015. godine, kada se gasi analogno emitovanje, veliki dio naše države, odnosno građana ne ostanu u svojevrsnom "televizijskom mraku".

"To je potpuno izvjesna posljedica ukoliko se ne izvrše obaveze koje postoje na, prije svega javnim servisima i na Vijeću ministara. To su dvije adrese koje moraju učiniti najveći napor i najviše volje pokazati da se proces digitalizacije završi", kazao je Čustović.

Savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH Mate Bandur kazao je da predstavnici javnih emitera, RAK-a, Vijeća ministra, odnosno resornog ministarstva jednom sinergijom i konstruktivnim pristupom trebaju omogućiti da se problemi i zastoji u ovom procesu prevaziđu.

Za usporen proces digitalizacije, smatra pomoćnik direktora za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom RAK-a Siniša Petrović, krivci su svi, u svom djelu nadležnosti.

"Moramo ubrzati ovaj proces i paralelno raditi na milion stvari, kako bismo ublažili posljedice gašenja, jer je neminovnost da ćemo izgubiti televizijske stanice i njihovo emitovanje. Ovo je kompleksan projekt koji je na nivou BiH i u njega su uključeni i najviši organi vlasti u BiH, državni vrh, entiteti i cjelokupna televizijska industrija".

Pitanje je, dodao je Petrović, da li su svi oni bili dovoljno obaviješteni o ozbiljnosti posljedica jer se radi o sporazumu koji prelazi granice BiH i kojim je jasno i striktno rečeno šta će se desiti 17. juna naredne godine.

"Digitalizacija u BiH je političko pitanje i najodgovorniji za politike komunikacija u svakom aspektu je Vijeće ministara BiH i ono mora jasno i precizno da utvrdi sve politike, a naš je prijedlog da se za ovu priliku utvrdi posebna strategija ili poseban set interventnih mjera, jer se nema vremena za usaglašavanje politika", kazao je član Vijeća Agencije Miloš Šolaja.

Ukoliko ovaj rok ne bude ispoštovan, javni RTV servisi u BiH i većina komercijalnih televizijskih stanica neće biti u mogućnosti da nastave emitovanje na dosadašnjim analognim frekvencijama, zbog čega će većina građana u BiH ostati bez mogućnosti prijema televizijskih signala, kaže se u saopćenju RAK-a.

Pitanje digitalizacije javnih RTV servisa, kako se dodaje,  tretirano je u jednakoj ravni s pitanjem digitalizacije komercijalnog sektora, a fokus današnje rasprave bio je pronalaženje rješenja da se izbjegnu moguće negativne posljedice neispunjavanja tog roka.

Učesnici okruglog stola zaključili su da se Vijeću ministara BiH preporuči donošenje nekoliko interventnih mjera kako bi se maksimalno ubrzao proces digitalizacije u BiH.

Naime, s obzirom da je u toku realizacija projekta digitalizacije u multipleksu koji je namijenjen javnim RTV servisima, predlaže se povećanje njegovog kapaciteta primjenom najnovijih standarda digitalne TV u cilju stvaranja tehničkih pretpostavki za uključivanja i što većeg broja komercijalnih RTV stanica.

RAK se obavezao da u roku od 14 dana predloži tehničko rješenje ovih ciljeva i da ga uputi Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Vijeću ministara BiH također je predloženo da što prije donese odluku kojom će ovlastiti RAK da raspiše tender za dodjelu posebnog multipleksa namijenjenog za komercijalne RTV stanice.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH će u ubrzanoj proceduri razmotriti prijedlog, obaviti neophodne konsultacije i isti uputiti Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Javnim RTV servisima sugerirano je da bez odlaganja nastave sa realizacijom 1. faze projekta digitalizacije.

Vijeću ministara BiH također je sugerirano da bez odlaganja odobri upotrebu finansijskih sredstava potrebnih za realizaciju 2. faze projekta digitalizacije javnih RTV servisa, saopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti