Hoće li živinički gigant ponovo stati na noge? Konjuh prikupio dionice

19.09.2014. 08:19 / Izvor: Oslobođenje
Hoće li živinički gigant ponovo stati na noge? Konjuh prikupio dionice

Radnici nekadašnjeg giganta, Fabrike namještaja Konjuh iz Živinica, prikupili su 68,3 posto dionica, koliko je potrebno da Tuzlanski kanton ponovo postane vlasnik ovog preduzeća.

 

Radnici nekadašnjeg giganta, Fabrike namještaja Konjuh iz Živinica, prikupili su 68,3 posto dionica, koliko je potrebno da Tuzlanski kanton ponovo postane vlasnik ovog preduzeća.

Ozbiljnost

Dugo očekivano prikupljanje dvotrećinskog paketa dionica je upornošću radnika okončano jučer, kada su i predstavnici Sindikata Konjuha na centralnu pisarnicu Vlade Tuzlanskog kantona predali potrebnu dokumentaciju sa prikupljenim dionicama. Sada je na potezu Vlada koju predvodi premijer Bahrija Umihanić, koji je prije dvije godine kao ekonomista učestvovao u izradi programa revitalizacije Konjuha.

„Mi očekujemo od premijera i članova Vlade da što prije krenu u realizaciju našeg dogovora. Vrijednost prikupljenih dionica je oko 800.000 maraka i nadamo se da će za dvije sedmice krenuti isplata ljudima koji su dali dionice za prodaju", kazao nam je Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata Konjuha.

On navodi da od Vlade očekuje da ispuni ono što je u proteklom periodu obećala.

„Kazali su da imaju novac za pokretanje proizvodnje i novac za pomoć radnicima dok se proizvodnja ne pokrene. Postoji program revitalizacije Konjuha, neka ga realizuju. Neka Vlada konačno pokaže svoju ozbiljnost. Ako smo mi bili ozbiljni i skupili dionice, zašto oni ne bi bili ozbiljni da nam ovo ispoštuju. Ovo je za nas bio izazov i teška zadaća. Mi smo je ispunili", kazao nam je Trakić.

Vraćanje na stari kolosijek

No, dodao je on, radnici jučer nisu bili zadovoljni reakcijama pojedinih članova Vlade, nakon što su prikupljene dionice.

„Njihovo raspoloženje nije bilo ni blizu mog raspoloženja. Nekako, nismo zadovoljni njihovim reakcijama. Trebali smo održati jedan sastanak oko realizacije ovoga, ali se on nije održao. Mi ćemo u Konjuhu napraviti jedan kordinacioni odbor, koji će stalno da vrši pritisak na Vladu oko realizacije našeg dogovora", kazao nam je Trakić, navodeći da ne želi da se cijeli slučaj odugovlači do izbora.

Inače, Fabrika namještaja Konjuh trenutno radi u kapacitetu od 40 posto. Prema ranijim izjavama radnika, ponude i kupci i dalje stižu sa svih strana. Nalozi za proizvodnju namještaja stižu iz Njemačke i Francuske, ali i drugih evropskih zemalja. Radnici vjeruju da se nakon realizacije programa koji je dogovoren sa aktuelnom Vladom, Konjuh brzo može vratiti na stari kolosijek i ponovo postati lider u proizvodnji namještaja u našoj zemlji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti