Inicijativa za promjenu zakona o raspodjeli javnih prihoda

25.05.2015. 08:24 / Izvor: Večernji List
Inicijativa za promjenu zakona o raspodjeli javnih prihoda

Ovaj zakon je na najizravniji način privilegirao, prije svih, Sarajevsku županiju koja ima koeficijent 2 i zbog toga gotovo dvostruko veće prihode od drugih županija

Vlada Zeničko-dobojske županije zaključila je da treba promijeniti Zakon o raspodjeli prihoda u Federaciji BiH te je zatražila od zastupnika u federalnom Parlamentu s područja ove županije da podrže ukidanje posebnih koeficijenata koje imaju pojedine županije, prije svih Sarajevska Svim županijama je u korist Sarajeva, nešto manje Goražda i Orašja, oteto na desetke, a u pojedinim slučajevima stotine milijuna maraka u posljednjih devet godina otkako je ovaj zakon u primjeni. U sljedećih desetak dana iz Tuzle i Zenice bit će upućena inicijativa da se promijeni prijeporni zakon.

“Apsurdno je što Tuzlanska županija ima veću gospodarsku aktivnost, istodobno ima veći odljev prihoda iz ove županije”, rekao je jučer sveučilišni profesor Zlatan Begić s Pravnog fakulteta iz Tuzle, jedan od inicijatora Tuzlanske inicijative koja se zauzima za promjenu Zakona o pripadnosti prihoda u Federaciji.

Ovaj zakon je na najizravniji način privilegirao, prije svih, Sarajevsku županiju koja ima koeficijent 2 i zbog toga gotovo dvostruko veće prihode od drugih županija. “Ova diskriminacija na najizravniji način utječe tako da ljudi u pojedinim županijama imaju viši životni standard, dok druge ne mogu osigurati ni osnovna egzistencijalna pitanja”, ocijenio je Begić. Tuzlanska je najbrojnije županija, trideset posto industrijske proizvodnje u FBiH otpada na Tuzlu, na Sarajevo 20%, ali ova županija ima dvostruko veće prihode od Tuzle?! Prema Begićevu mišljenju, rješenje je jednostavno - ukinuti pondere koji osiguravaju jednim županijama da imaju dvostruko veće prihode.

On, međutim, nije protiv solidarnosti prema slabije razvijenim područjima, ali da se taj novac ulaže na transparentan način. Na temelju posebnog koeficijenta Sarajevska županija je uprihodila gotovo 1,2 milijardi KM na štetu drugih županija.

Iz Sarajevske županije ovu posebnu poziciju opravdavaju posebnim rashodovnim potrebama, no već odavno je jasno da ne postoje nikakve posebne potrebe koje nemaju i druge županije u FBiH, nego je ustvari riječ o dvostrukom prihodu proračuna.

Rezultat ovog posebnog statusa SŽ-a je veći prosjek plaća u svim službama koje plaće primaju iz županijskog proračuna, bolja socijalna zaštita, rodiljske naknade, dječji doplatci itd. Zbog ovog statusa u posljednjih nekoliko mjeseci buja nezadovoljstvo u ostatku FBiH.

Vlade ostalih županija koje imaju znatno niže prihode od neizravnih poreza više ne mogu osigurati obavljanje minimalnih javnih usluga koje su u nadležnosti županija i krivnju za takvo stanje vide u “posebnom statusu Sarajevske županije”. Dio nevladinog sektora, posebno izrazito javno angažirana Tuzlanska inicijativa i Udruga građana “Vrisak” iz Mostara koji ovom problemu posvećuju najviše svojih aktivnosti se često pozivaju na neodržive razlike u prihodima od neizravnih poreza po glavi stanovnika.

Predsjednik udruge “Vrisak” Vedran Arapović ističe da je pravična raspodjela prihoda postala najizravniji vitalni interes svih građana Federacije BiH te da je vrijeme da svi građani budu jednaki, a ne da postoje privilegirani građani i oni drugi čija se vrijednost rada prelijeva u druge sredine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti