Izvoz na EU tržište problem bh. proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda

01.10.2014. 08:46 / Izvor: Fena
Izvoz na EU tržište problem bh. proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja mljekarske industrije BiH Vedad Pašić kazao je medijima da je današnja sjednica organizirana radi pružanja podrške Grupaciji koja radi na rješavanju problema mljekarske industrije.

Skupština Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda  Vanjskotrgovinske komore BiH jučer je u Sarajevu održala konstituirajuću sjednicu.

Razmatrani su problemi koji se tiču prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda, a akcent je stavljen na izvoz proizvoda na EU tržište.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja mljekarske industrije BiH Vedad Pašić kazao je medijima da je današnja sjednica organizirana radi pružanja podrške Grupaciji koja radi na rješavanju problema mljekarske industrije.

Cilj nam je prvenstveno da se udružujemo jer nas problemi uvezuju - istakao je Pašić, te dodao da je inicijativa Vanjskotrgovinske komore BiH došla u pravo vrijeme, s obzirom na to da se mljekarska industrija nalazi pred velikim problemom, a to je izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

Naglasio je da će to biti prioritet u daljem radu Grupacije.

Direktorica sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović je istakla da je sastanak organiziran zbog potrebe za boljim pozicioniranjem mliječne industrije u BiH.

Kad su problemi proizvođača mlijeka u pitanju i ona je izdvojila izvoz na EU tržište.

Analiza Grupacije koja je rađena za vanjskotrgovinsku razmjenu mlijeka i mliječnih proizvoda za posljednje tri godine pokazala je da su uočene oscilacije u količini i vrijednosti izvoza mlijeka. U tom periodu ostvaren je deficit od oko 90 miliona KM, odnosno uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda je gotovo duplo veći od izvoza.

Najveći izvoz ostvaren je 2012. godine i iznosio je 94 miliona KM.

Za osam mjeseci tekuće godine uvezeno je mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti većoj od 95 miliona, i ne očekuje se značajno povećanje na godišnjem nivou.

U protekle tri godine vodeći izvozni partner bila je Hrvatska, a slijede Crna Gora, Srbija, Kosovo i Albanija. U tekućoj godini vodeća tržišta za izvoz su Crna Gora, Srbija, Kosovo i Makedonija.

Mlijeko i mliječni proizvodi najviše se uvoze iz Njemačke, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Mađarske, a prisutan je i uvoz iz Holandije, Slovačke i Austrije.

Ova grupacija koja djeluje pri VTKBiH ključnim problemima koji koče razvoj bh. mliječne industrije smatra nemogućnost izvoza proizvoda animalnog porijekla u EU, sporost napredovanja BiH na putu ka EU integracijama, nekorektan odnos trgovaca prema domaćoj prehrambenoj industriji te orijentaciju izvoznika samo ka lokalnom tržištu.

U prijedlogu rada Grupacije za 2014./2015. godinu istaknuta je saradnja s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ureda  za veterinarstvo i Agencija za sigurnost hrane.

Saradnja s Privrednom komorom Makedonije u vezi s plasmanom bh. proizvoda, promocija bh. proizvoda na stranim tržištima, sajmovi i publikacije te organizacija stručno-edukativnih skupova, također su prijedlozi Grupacije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti