Jaja iz BiH se sada više plasiraju u Crnu Goru i Srbiju

19.04.2014. 11:11 / Izvor: Dnevni list
Jaja iz BiH se sada više plasiraju u Crnu Goru i Srbiju

Proizvođači jaja iz Bosne i Hercegovine, zbog neposjedovanja certifikata za svoje proizvode koji su potrebni za zahtjevno tržište Europske unije, sada izvoze na znatno manje tržišta.

Proizvođači jaja iz Bosne i Hercegovine, zbog neposjedovanja certifikata za svoje proizvode koji su potrebni za zahtjevno tržište Europske unije, sada izvoze na znatno manje tržišta.

Jedan od najvažnijih kupaca naših jaja ranije je bila Hrvatska, no, to se promijenilo nakon njezinog ulaska u EU. Sada se naša jaja više plasiraju u Crnu Goru i Srbiju. Bez obzira na to, na zelenim tržnicama se prodalo više ovih proizvoda.

Bez certifikata

Prema objašnjenju Ratka Kovačevića, načelnika Odjela za komunikacije Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH), u prvoj polovici 2013. godine, dok Hrvatska nije bila članica EU-a, veliki dio jaja proizvedenih u BiH izvozio se upravo u Hrvatsku.

"Ulaskom Hrvatske u EU, jaja se u drugoj polovici 2013. godine više nisu mogla izvoziti u tu zemlju, jer se radi o proizvodima životinjskog podrijetla koji nemaju potrebne certifikate za izvoz na tržište EU-a. Zato je veliki dio proizvodnje jaja u BiH zatvorio domaće tržište, te je uvoz jaja iz drugih zemalja u BiH u prva tri mjeseca 2014. godine bio značajno manji", podsjetio je Kovačević. Dodao je da su proizvođači jaja iz BiH, nakon što su izgubili tržište Hrvatske, pored domaćeg tržišta, svoje proizvode više plasirali u Crnu Goru i Srbiju, gdje se ovi proizvodi mogu izvoziti, bez zahtjevnih certifikata potrebnih za tržište EU-a. Po podacima iz UNO-a BiH, u prva tri mjeseca 2013. godine u BiH je ukupno uvezeno svježih jaja iz tarifne oznake 0407 carinske tarife BiH u količini od 123 tone, a čija je ukupna vrijednost bila 589.012 maraka. Kovačević je napomenuo da su se jaja tada najviše uvozila iz Srbije, Češke i Slovenije. U istom je razdoblju iz BiH ukupno izvezeno svježih jaja iz tarifne oznake 0407 carinske tarife BiH u količini od 763 tone, a čija je ukupna vrijednost bila 1,268.661 marku, a svježa su se jaja izvozila u Crnu Goru i Srbiju.

Ako se gledaju podaci za cijelu 2013. godinu, tada je ukupno uvezeno svježih jaja u količini od 495 tona, odnosno ukupne vrijednosti 1,645.814 maraka.

"Spomenuti proizvodi su se uvozili iz Srbije i Slovenije, dok je u tijeku 2013. iz BiH ukupno izvezeno svježih jaja u količini od 4197 tona, ukupne vrijednosti 11,092.485 maraka", rekao je Kovačević da su se tijekom prošle godine najviše jaja izvozila u Hrvatsku, Kuvajt, Crnu Goru i Srbiju.

Veća prodaja

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazali su da se u prošloj godini u BiH prodalo točno 12,932.906 komada jaja, čija je vrijednost, s prosječnom cijenom od 26 feninga, bila oko 3,35 milijuna maraka. Prema podacima o prodaji na zelenim tržnicama za 2013., količina prodanih jaja veća je za neznatnih 0,23 posto u odnosu na godinu ranije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti