Jednu firmu prodao Googleu, drugu Twitteru dok treća zarađuje više od obje

22.07.2014. 08:39 / Izvor: Novo vrijeme

Allon (33) je osnivač kompanije "Urban Compass", u kojoj je izvršni predsjednik. Također je radio u "Googleu", na čelu tima koji je 2009. integrisao tehnologiju i algoritme pretraživača "Orion" sa "Googleovim”.

Kompjuterski poduzetnik Ori Allon prodao je jednu kompaniju "Googleu", drugu "Twitteru", a sada njegova nova kompanija, nakon godinu dana, zarađuje više od obje zajedno, piše Business Insider

Allon (33) je osnivač kompanije "Urban Compass", u kojoj je izvršni predsjednik. Također je radio u "Googleu", na čelu tima koji je 2009. integrisao tehnologiju i algoritme pretraživača "Orion" sa "Googleovim”.

"Google" je otkupio ekskluzivna prava da koristi pretraživački algoritam 2006. Tehnološki gigant tada je, također, unajmio Allona.

Mladi poduzetnik je Google napustio 2010. i osnovao "Julpan". gdje je bio izvršni direktor i predsjednik. Kompaniju je 2011. prodao "Twitteru". Prethodno je radio kao direktor inženjerskog odjeljenja u kancelariji Twittera u Njujorku.

Prošle godine pokrenuo je treću kompaniju "Urban Compass", koja pomaže Njujorčanima da kupuju i iznajmljuju nekretnine.

Allon kaže da su investitori ohrabrili njega i suosnivača kompanije Roberta Reffkina da uzmu više sredstava kako bi lansirali "Urban Compass" i u drugim gradovima SAD. Očekuje se da će se kompanija proširiti u Bostonu, Vašingtonu, Čikagu i možda u San Francisku kasnije ove godine.

Allon je ponosan što njegova kompanija zarađuje od prvog dana. "Napravili smo dobar posao i rastemo, uglavnom uz preporuku", kaže on.

Mjesečni prihod premašio je šest brojki i uvećao se 10 puta od prošlog juna. "Urban Compass", lansiran prošle jeseni, narastao je pet puta brže otkako je kompanija počela s radom. Radi sa lokalnim agentima za nekretnine na osnovu provizije. Kompanija trenutno zapošljava više od 100 ljudi, a do kraja godine očekuje se da će se broj ljudi udvostručiti.

Allon kaže da njegova tehnologija značajno smanjuje količinu vremena potrebnu za pronalazak kuće.

Njegova kompanija ponosi se tačnim spiskom nekretnina, koji je dostupan i preko aplikacije na mobilnom. Adrese se prikazuju na mapi, poput "Googleove", a tu su i fotografije objekta. Ako želite da vidite neki stan, "Urban Compass" će vam prirediti obilazak. Kompanija po zaključenom ugovoru uzima između 0 i 15 posto od cijene.

U nastavku pogledajte intervju sa suosnivačem kompanije “Urban Compass”, Robertom Reffkinom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza