Kanađani nude izgradnju plinovoda kroz BiH

19.04.2014. 08:22 / Izvor: Slobodna Bosna
Kanađani nude izgradnju plinovoda kroz BiH

Osim LNG terminala u Pločama i plinovoda kroz BiH, Kanađani su zainteresirani za izgradnju i dvije termoelektrane na plin - u Zenici i Sarajevu, koje bi proizvodile električnu i toplotnu energiju.

Gryphon Capital Development Corporation s partnerima BHS grupe – Pulsat Global Capital te konzorciji SNC Lavalin i Bechtel – namjeravaju ulagati u terminal za pretovar i skladištenje ukapljenog plina u Pločama i plinovod od Ploča, prema Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Brčkom i dalje prema državama srednje Evrope.

Vrijednost investicije procjenuje se na oko 5 milijardi dolara a financijsku konstrukciju zatvorili bi kanadski fondovi i banke.

O namjeri ulaganja obaviještena je i Vlada Hrvatske i Vlada Federacije BiH, a potencijalni kanadski ulagači već su se sastali s hrvatskim  ministrom privrede Ivanom Vrdoljakom a do kraja aprila namjeravaju posjettiti i Sarajevo i razgovarati s predstavnicima Vlade FBiH, potvrdio je za Slobodnu Bosnu resorni ministar Erdal Trhulj.

Osim LNG terminala u Pločama i plinovoda kroz BiH,  Kanađani su zainteresirani za izgradnju i dvije termoelektrane na plin - u Zenici i Sarajevu, koje bi proizvodile električnu i toplotnu energiju.

 Predstavnici potencijalnih ulagača investirali bi u Luku Ploče zato što je plan orijentacija na tržište jugoistoka Evrope, koje još nije pokriveno. Tvrde da bi njihov plin bio otprilike trideset posto jeftiniji nego ruski. LNG terminali u Poljskoj i Roterdamu okrenuti su zapadnoj Evropi, oni u Francuskoj i Italiji jugu Evrope, a evropski jugoistok i prostor srednje Evrope još nije dovoljno pokriven.

Zato i ima interesa, iako takvo ulaganje ne isključuje trgovinu plinom i dalje od tog područja.

Navodno su Kanađanima u hrvatskoj Vladi nudili LNG terminal u Omišlju, za što su također otvoreni, ali upravo zbog dobrog poznavanja lokacije Luka Ploča, odlučili su se na tu destinaciju. Naime, za izgradnju LNG terminala na Krku, hrvatska Vlada je dugo računala na Katar.

No, hrvatski ministar privrede  Ivan Vrdoljak još je prošle godine  izjavio da Katarani žele biti glavni dobavljači plina, ali ne žele svojim novcem sudjelovati u investiciji. Stoga je hrvatska Vlada još u potrazi za investitorom koji će sudjelovati u gradnji terminala na Krku, a kao mogući investittori spominje se nekoliko američkih kompanija.

(Foto:breakingenergy.com)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti