Kantoni još nisu dostavili izvještaje o utrošku sredstava za poplave

24.10.2014. 08:09 / Izvor: eKapija.ba
Kantoni još nisu dostavili izvještaje o utrošku sredstava za poplave

Vlada je pozvala općine, koje to još nisu učinile, da dostave svoje izvještaje za način utroška sredstava dodijeljenih za sanaciju poplava. Poziv se, također, odnosi i na kantone, budući da niti jedan nije upoznao Federalnu vladu s načinom utroška dodijeljenih sredstava pomoći.

Izvještaje o načinu korištenja sredstava dobijenih na osnovu Odluke o izdvajanju dijela sredstava iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH na ime pomoći područjima pogođenim elementarnim nepogodama dostavilo je 27 općina, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Izvještaje o utrošku dodijeljenih sredstava dostavile su općine Banovići, Bosanski Petrovac, Breza, Čelić, Doboj Istok, Domaljevac-Šamac, Goražde, Ilidža, Kakanj, Kalesija, Ključ, Lukavac, Maglaj, Odžak, Olovo, Orašje, Sanski Most, Srebrenik, Tešanj, Travnik, Tuzla, Vareš, Visoko, Vogošća, Zenica, Žepče i Živinice.

Vlada je pozvala i druge općine, koje to još nisu učinile, da dostave svoje izvještaje. Poziv se, također, odnosi i na kantone, budući da niti jedan nije upoznao Federalnu vladu s načinom utroška dodijeljenih sredstava pomoći.

Iz Vlade ističu da su pristigli izvještaji općina rađeni metodološki na potpuno različite načine, te je na osnovu njih teško sačiniti jedinstven pregled.

Stoga su Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH i Federalna uprava civilne zaštite zaduženi da izvrše neposredan uvid na terenu u vezi sa utroškom sredstava i o tome informiraju Vladu FBiH u roku od 30 dana, pri čemu je težište na namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava, saopćeno je iz Vlade FBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti