Kašička: U Češkoj je puno kompanija koje su spremne investirati u BiH

02.03.2015. 10:27 / Izvor: eKapija.ba
Kašička: U Češkoj je puno kompanija koje su spremne investirati u BiH

Češka u BiH pomaže nekoliko sektora sa 2,5 do tri miliona eura godišnje. U pet zadnjih godina razmjena između BiH i Češke je porasla za 60 posto. Izvoz iz BiH u Češku 2012. godine bio je u omjeru 2:1, dok je 2014. godine dosegao 90 posto.

Ekonomska saradnja između BiH i Češke se razvija u pozitivnom smjeru. BiH je jedna od pet prioritetnih zemalja za Češku u svijetu, kazao je u petak u Sarajevu Petar Kašička, savjetnik pri Češkoj ambasadi u BiH.

"Češka u BiH pomaže nekoliko sektora sa 2,5 do tri miliona eura godišnje. U pet zadnjih godina razmjena između BiH i Češke je porasla za 60 posto. BiH je potrebno, za održivi ekonomskii razvoj, prije svega dugotrajne direktne inostrane investicije. Inostrane firme trebaju, osim stabilnog investicijskog okruženja, također i podršku od strane države", kazao je Kašička naglašavajući kako su dva pozitivna trenda u BiH koja se odnose na povećan procenat uvoza i izvoza.

Izvoz iz BiH u Češku 2012. godine bio je u omjeru 2:1, dok je 2014. godine dosegao 90 posto.

Dobri trendovi smatra Kašička jesu i to da se zadnjih godina iz BiH sve manje izvozi sirovina, a više gotovih proizvoda.

"Iz BiH se izvozi 50 posto sjedišta za automobile, dijelova za motore i namještaja", kaže Kašička, ističući kako u Čekoj postoji puno kompanija koje su spremne da investiraju u BiH. Stoga je smatra uslijed ekonomske saradnje i uslova na tržištu jako bitno da funkcioniše i podrška države.

"Najbolje mjerilo za investitore je investirati tamo gdje postoje uspješne investicije", dodaje Kašička. Smatra kako će se većina problema u BiH riješiti pridruživanjem EU.

"Taj proces nije jednostavan, međutim benifiti EU su ogromni."

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti