Kompanije iz BiH sve više žrtve prijevara kineskih kompanija

02.03.2015. 12:46 / Izvor: Dnevni list
Kompanije iz BiH sve više žrtve prijevara kineskih kompanija

Najsigurniji način je da se provjera izvrši preko Odsjeka za trgovinu u određenoj provinciji Kine, u kojoj se nalazi kompanija, za što Veleposlanstvo stoji na raspolaganju, dodaje se iz Komore.

Kompanije iz BiH u posljednje vrijeme su sve više žrtve prijevara u poslovanju s kineskim kompanijama, navode u Gospodarskoj komori Republike Srpske. Često iz te daleke zemlje našim kompanijama stigne roba koja ne odgovara ugovorenoj kvaliteti ili, pak, ne stigne nikako.

"Da bi naša gospodarska društva ostvarila prava na nadoknadu štete nastale kupnjom sporne robe, koja u najvećem broju slučajeva ne odgovara ugovorenoj kvaliteti, Veleposlanstvo BiH u Kini poziva gospodarstvenike da im se obrate preko Ministarstva vanjskih poslova BiH", navode u Komori.

Nelegalne radnje

U Veleposlanstvu predlažu da se najprije provjeri potencijalni partner iz Kine kako bi se izbjegle eventualne zloporabe i nelegalne radnje.

"Najsigurniji način je da se provjera izvrši preko Odsjeka za trgovinu u određenoj provinciji Kine, u kojoj se nalazi kompanija, za što Veleposlanstvo stoji na raspolaganju", dodaje se iz Komore. Osim toga, eventualne se prijevare mogu spriječiti i vršenjem obvezne kontrole pri slanju robe iz Kine u BiH. Tako, predstavnik poduzeća iz BiH bi trebao doći na “utovar” robe u kontejner i prekontrolirati kvalitetu predmetne robe.

"Dosadašnja iskustva govore da su pojedine kineske kompanije dostavljale uzorke tražene robe vrhunske kvalitete, na osnovi čega kupac iz BiH pristane na kupnju te robe i po uobičajenoj praksi uplati 30 posto avansa. Nažalost, kupac ne dođe na provjeru robe, odnosno ne pošalje svog predstavnika na kontrolu utovara, uplati preostali avans od 70 posto, a kineski partner ne ispoštuje ugovor, točnije ne dostavi robu predviđene kvalitete", objašnjava se. Zbog toga iz Veleposlanstva navode da je mnogo isplativije da kupci ulože sredstva u “kontrolu” i na taj način rizik svedu na minimum, nego da dovode u pitanje gubitak više stotina tisuća dolara.

Predstavništvo

Iz kineskog su Veleposlanstva sugerirali za one kompanije, koje se opredijele za uvoz velikog broja roba u vrijednosti više milijuna dolara, da otvore predstavništvo u Kini ili sklope ugovor s nekim od društava iz BiH koja već imaju predstavništvo u ovoj zemlji.

"Na taj način minimalne su šanse za nepoštivanje ugovora od prodavača", istaknuli su u Veleposlanstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti