KOVAN M.I. predstavlja novu liniju proizvoda i širi zastupništva

20.04.2015. 09:24 / Izvor: eKapija.ba
KOVAN M.I. predstavlja novu liniju proizvoda i širi zastupništva

Od samog osnivanja Kovan M.I. orjentiran je na ino tržišta. Širenjem na tržišta navedenih zemalja, povećali su izvoz "EKOLINE Kovan" proizvoda u 2014. godini i zadržali status povlaštenog izvoznika, kakav imaju već duži niz godina.

Po svim izvještajima službi iza kompanije KOVAN M.I. d.o.o. Gračanica je godina uspješnog poslovanja sa nizom realizovanih projekata velike vrijednosti, tehnološkim unapređenjima i inovacijama u razvoju proizvoda i ostvarenim izvozom u zemlje EU i regiona, istakao je u razgovoru za portal eKapija.ba vlasnik ove kompanije Said Karalić, dodajući da svoje planove i viziju poslovanja ostvaruju svake godine upornošću, radom i zalaganjem svih uposlenika.

U prošloj godini potpisali su niz novih ugovora sa partnerima iz inostranstva, kojima su prošili mrežu distribucije "EKOLINE Kovan®“ toplovodnih kotlova i kamina na tržište Italije, Velike Britanije i Slovačke.

Inače, od samog osnivanja Kovan M.I. orjentiran je na ino tržišta. Širenjem na tržišta navedenih zemalja, povećali su izvoz "EKOLINE Kovan" proizvoda u 2014. godini i zadržali status povlaštenog izvoznika, kakav imaju već duži niz godina, neprekidno.

"Cilj nam je bio u 2014. godini proširiti izvoz u zemlje Evropske unije u kojima nismo imali svoje predstavnike, što smo ostvarili sa Italijom i Velikom Britanijom. Tako od 2014. godine u Italiji imamo ekskluzivno zastupništvo, čime je plasman naših prozvoda osiguran na ovom tržištu", navodi Karalić, ističući da su jako zadovoljni sa prijemom 'EKOLINE Kovan®' toplovodnih kotlova i kamina na tržištu Italije, što je i bio razlog da ugovor o ekskluzivnom zastupništvu sa talijanskim Montellom Servizi & Commerciale produže u 2015. godini.

Pojašnjava da su to tržišta koja prepoznaju i traže proizvode ove namjene. Naime, "EKOLINE Kovan®" toplovodni kotlovi i kamini imaju kvalitetu i garanciju usklađenosti sa direktivama EU potvrđenu CE znakom, tako da su potpuno ravnopravno konkurentni sa proizvodima iz EU.

Pored toga, 'EKOLINE Kovan®' proizvodi imaju jedan od najprepoznatljivijih simbola kvalitete i sigurnosti u svijetu - 'Kitemark'  - certifikacijski znak koji dodjeljuje Institut British standards, a kojim je potvrđeno da ovi proizvodi ispunjavaju sve relevantne britanske, evropske i međunarodne standarde sigurnosti i kvalitete.

"Kitemark je jedan od najstarijih oznaka kvaliteta u postojanju proizvoda i priznaje i koristi širom svijeta. Za više od 80% stanovništva u Velikoj Britaniji ovaj znak je potvrda da im se nudi proizvod prave vrijednosti. Za potrošače i kupce u Velikoj Britaniji "Kitemark" je garancija da "EKOLINE Kovan®" proizvodi ispunjavaju visoke standarde sigurnosti i da će im omogućiti ostvarivanje subvencija za korištenje obnovljivih izvora energije", kaže naš sagovornik.

Inače, pored Italije i Velike Britanije u 2014. godini izvozili su za Slovačku i Kosovo, a od ranije su prisutni na tržištima Slovenije, Austrije, Njemačke, Holandije, Belgije, Luksemburga, Francuske, i susjednih zemalja Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Pozitivnim rezultatim doprinose i stalni poslovni partneri s kojima Kovan M.I. uspješno surađuje već nekoliko godina. Jedan od takvih poslovnih partnera je kompanija NORDOX iz Norveške, sa kojom posluju već tri godine, a na njihovu inicijativu saradnja je nastavljena i u 2014. godini.

NOVA LINIJA KOTLOVA NA SAJMU GRAPOS-EXPO

"Ovaj kontinuitet ukazuje na činjenicu da smo se pokazali kao pouzdan poslovni partner, koji kvalitetno i efikasno na načelima savjesnosti i poštenja ispunjava svoje ugovorne obaveze", naglašava Karalić.

Pored toga, kontinuirano rade na unapređenju proizvodnog programa i tehnološkim inovacijama. Tako je Kovan M.I. do.o. prvi razvio i predstavio Android aplikaciju kao način upravljanja "EKOLINE Kovan®" toplovodnim kotlovima i sistem automatskog čišćenja kotlova i dio je njihovog proizvodnog i prodajnog programa. Ipak,  po njegovim riječima, upravljanje pomoću Android aplikacije je dosta više interesantnije kupcima u EU.

"Oni prepoznaju prednosti ovog sistema, pa se toplovodni kotlovi kojima upravlja android aplikacija uglavnom izvozi u zemlje EU, Italiju, Veliku Britaniju, Hrvatsku, Njemačku i dr. Ali, koristeći svoje dugogodišnje tehničko znanje i iskustvo u ovoj oblasti, mi trenutno za druge razvijamo proizvode za zagrijavanje slične namjene, ali o tome zbog prirode ugovora ne mogu puno govoriti", dodajući da već neko vrijeme rade na tehnološkom razvoju nove linije proizvoda.

Potvđuje da su proveli procedure ispitivanja kvaliteta konstrukcijskih osobina i postignutog stepena iskorištenja novih proizvoda, te dostigli kvalitet na kakav su kupci navikli, a prema standardu koji su postavili na tržištu.

"Koristim priliku da najavim da ćemo novu liniju kotlova i kamina na pelet po prvi puta predstaviti na sajmu GRAPOS-EXPO 2015. u Gračanici, koji se održava u periodu od 21. do 24. aprila 2015.godine, na sajmištu u Poslovnoj zoni bb., Gračanica", kaže Karalić, dodajući da će stručni tim u vremenu od 10,00 h do 20,00 h na novoj lokaciji izložbenog prostora "EKOLINE Kovan", u Hali B, posjetiocima prezentirati sve prednosti novih kotlova i kamina na pelet.

"Kupcima prepuštam konačnu ocjenu. Mogu samo ponoviti da smo svojom vizijom poslovanja uvijek težili da kvalitetom proizvoda izgradimo povjerenje kod kupaca. Cilj nam je da u narednom periodu, marketinškim aktivnostima, a naročito direktnim kontaktima sa kupcima, na sajamskim izložbama, ovaj način upravljanja android aplikacijom približimo i kupcima u BIH", ističe on, podsjećajući da su redovan izlagač na mnogim sajmovima širom BiH. Tako im je na nedavno održanom Banjalučkom Velesajmu - Grames 2015 dodijeljena Zlatna libela u oblasti mašinske industrije.

PROIZVODNJA PELETA U SANSKOM MOSTU

Govoreći o ovogodišnjem razvojnom programu Karalić podsjeća da je KOVAN M.I., pored već poznatog programa toplovodnih kotlova i kamina na pelet, i proizvođač peleta.

Inače, KOVAN M.I. d.o.o. je ekskluzivni distributer austrijske kompanije ANDRITZ za prodaju pelet presa u regionu, za područje svih zemalja bivše Jugoslavije. Ugovor o ekskluzivnom zastupanju i distribuciji su također produžili i za 2015.godinu, što je za KOVAN M.I. d.o.o., kao proizvođača linija za peletiranje sa automatskim upravljanjem, veoma bitno.

"Koristeći znanje i iskustvo u oblasti peletiranja razvili smo, po sistemu "ključ u ruke", linije za proizvodnju peleta, tako da kontinuirano radimo na inovacijama i unapređenjima u oblasti tehnologije peletiranja", kaže nam Karalić. Da su usješni i u ovom dijelu proizvodnje, dokazuje nedavno završeni projekat za kompaniju "NANIX WOOD" d.o.o. sa sjedištem u Srbiji, za koju su isporučili i pustili u rad liniju za proizvodnju peleta kapaciteta 2-2,5 tona/h. Radi se o projektu višemilionske vrijednosti, a sve komponente linije za proizvodnju peleta sa automatskim upravljanjem, izrađene su u Kovanovim proizvodnim pogonima u Gračanici.

Linija za proizvodnju peleta za NANIX WOOD d.o.o. je rađena po uzoru na liniju za peletiranje, koja se nalazi u pogonu PJ  "KOVAN M.I. d.o.o. u Olovu. Pored toga, u toku je novi projekat izgradnje i puštanja u rad linije za proizvodnju peleta u Sanskom Mostu. To je projekat po sistemu „ključ u ruke“, kakav je već rađen za NANIX WOOD u Srbiji. Ugovor je zaključen krajem 2014.godine, a proizvodnja linije je u toku. Krajnji rok za realizaciju ovog ugovora je maj 2015. godine, a naš poslovni partner FINAL GROUP d.o.o. može biti zadovoljan dosad urađenim poslom. Vjerujemo da će svi radovi biti završeni i prije ugovorenog roka isporuke", ističe on.

Također, kontinuirano rade na proširenju proizvodnih kapaciteta, pa trenutno grade novu proizvodnu halu u sjedištu kompanije u Gračanici, a kao logičan slijed javlja se potreba i za novom radnom snagom.  

Otvaranje tržišta Švicarske

KOVAN M.I. uskoro planira da započne sa prodajom „EKOLINE Kovan®“ toplovodnih kotlova u Švicarskoj, jer već imaju dogovorenu saradnju sa poslovnim partnerom u ovoj državi. Naime, nedavno je završena procedura ispitivanja njihovih proizvoda, što je neophodno za dobijanje svih potrebnih certifikata i ostvarivanje subvencija u Švicarskoj.

"Institut za ispitivanje u Brnu u Republici Češkoj je proveo sva potrebna ispitivanja i „EKOLINE Kovan®“ kotlovi su postigli zadovoljavajuće rezultate. Posljednji korak, prije otvaranja tržišta Švicarske, treba da učini Minergie - certifikacijsko tijelo u Švicarskoj. Ja vjerujem i očekujem da će Kovan m.i. d.o.o. u sezoni koja predstoji, izvoziti "EKOLINE Kovan®" kotlove i kamine u Švicarsku", zaključuje Karalić.

S. Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti