Kulturni radnici će dobiti pristup fondu vrijednom 1,4 milijarde eura

23.07.2014. 08:13 / Izvor: Fena
Kulturni radnici će dobiti pristup fondu vrijednom 1,4 milijarde eura

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija pozdravio je odluku o pristupanju BiH projektu "Kreativna Evropa" i čestitao na članstvu kulturnim radnicima BiH.

Kulturni radnici u BiH će dobiti pristup evropskom fondu vrijednom 1,4 milijarde eura.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija pozdravio je odluku o pristupanju BiH projektu „Kreativna Evropa“ i čestitao na članstvu kulturnim radnicima BiH.

"Učinili smo sve da, zajedno sa svim resornim institucijama, omogućimo da se ne izgubi kontinuitet našeg članstva u programu Media 2007-2014, tim prije što je „Kreativna Evropa“ program kojim se zajednički nastavljaju i objedinjuju program medija i kulture", navodi se u obraćanju Lagumdžije.

Lagumdžija je istakao da je Predsjedništvo BiH ovlastilo šefa Misije BiH pri EU ambasadora Igora Davidovića da potpiše pristupanje BiH "Kreativnoj Evropi" što će kulturnim radnicima u BiH omogućiti da do 2020. godine imaju pristup evropskom fondu vrijednom 1,4 milijarde eura, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.

BiH je postala dio kreativnog prostora Evopske unije

Zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić potvrdila je da je Bosna i Hercegovina postala dio kreativnog prostora Evropske unije.

Drago mi je, dodala je ona, da mogu potvrditi informaciju da je 22.07.014. u Briselu potpisan Sporazum o pristupanju BiH programu Kreativna Europa između Bosne i Hercegovine i predstavnika Europske komisije. 

Sporazum je uime države BiH potpisao šef Misije BiH pri EU, ambasador Igor Davidović. 

"Na ovaj način je BiH i formalno postala dio šireg kreativnog prostora Europske unije. Ukupna finansijska sredstva koja je EU izdvojila za finansiranje projekata kroz ovaj program iznose oko 1,5 milijardi eura", kazala je Sarajlić-Maglić. 

Učešćem u ovom programu, dodala je ona, omogućili smo saradnju umjetnika, kulturnih radnika, kreativnih organizacija i audiovizelnih stvaralaca iz BiH i EU.

Kroz finansiranje projekata iz sredstava programa Kreativna Evropa omogućiti će se razvoj kulturnih i kreativnih industrija u svim zemljama koje učestvuju u programu.

"Pristupanje Bosne i Hercegovine ovom programu je prilika da naša kreativna industrija, čiji kvalitet je već prepoznat i izvan granica naše zemlje, postane još više prepoznatljiva po originalnosti i kvalitetu svojih kreativnih proizvoda. Kreativni dio BiH je na ovaj način u simboličkom smislu pristupio Evropskoj uniji ", kazala je Sarajlić-Maglić. 
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti