Litva okuplja svoje proizvođače i kreće s masovnim izvozom govedine u BiH

05.03.2015. 10:33 / Izvor: Dnevni list
Litva okuplja svoje proizvođače i kreće s masovnim izvozom govedine u BiH

Litavska govedina je dobrodošla u Bosnu i Hercegovinu, ponosno je jučer objavila vlada te baltičke zemlje i pozvala proizvođače da pronađu partnere “u Bosni koja je već spremna primiti prve proizvode”.

Litavska govedina je dobrodošla u Bosnu i Hercegovinu, ponosno je jučer objavila vlada te baltičke zemlje i pozvala proizvođače da pronađu partnere “u Bosni koja je već spremna primiti prve proizvode, piše Dnevni list”.

BiH već spremna

Dok se u BiH vode unutarnje političko-interesne bitke oko uspostavljanja zapovjednog lanca/mehanizma koordinacije različitih službi, laboratorija, inspekcija, agencija, ministarstava… koji je preduvjet za odobravanje izvoza mesa i mesnih prerađevina, mlijeka, voća, povrća na tržište Europske unije, sa sjevera kontinenta stiže radosna vijest da je “2. ožujka Litva informirana o dozvoli izvoza litavskih goveđih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu”. Dok sve više naših poljoprivrednih proizvođača zatvara stočne farme i pašnjaci diljem BiH zarastaju pusti, uglavnom jer uvjeta, poticaja, planova za proizvodnju jednostavno nema, litavska vlada saziva sastanak svojih proizvođača kako bi zajednički nastupili prema tržištu BiH. Jer, u skladu sa sankcijama Europske unije prema Rusiji koja im je bila jedno od glavnih izvoznih tržišta, izvoz na rusko tržište nije dopušten pa Litva gubi milijune koje će sad zaraditi na Balkanu.

"Vrata tržišta BiH otvorena su za litavsku govedinu i njezine proizvode. Ovog tjedna Litva je dobila još jednu dobru vijest o novom tržištu koje nam je sada dostupno. Zahvaljujući naporima vlade Litve, diplomata, Državne službe za hranu i veterinarstvo uspjeli smo otvoriti vrata za litavsku  govedinu i proizvode na tržištu Bosne", objavio je premijer te države Algirdas Butkevicius. Istaknuo je kako svi koji su zainteresirani za izvoz goveđih proizvoda trebaju početi tražiti partnere u BiH, jer je “zemlja već spremna prihvatiti prve proizvode, a vlada će im u tome nesebično pomoći sa svim svojim resursima koje ima na raspolaganju”.

Stotinjak milijuna maraka

Prema službenim podacima kojima raspolaže Vanjskotrgovinska komora BiH, živih goveda se godišnje u prosjeku uveze u vrijednosti od oko pedeset milijuna maraka, a svježe, ohlađene i smrznute govedine godišnje prosječno u iznosu od 90 milijuna maraka. Također, jestivih klaoničkih proizvoda od govedine (primjerice, glava, crijeva i iznutrica) u BiH se godišnje u prosjeku uvozi u vrijednosti od 12 milijuna maraka.

Tu treba dodati i proizvode u kojima se miješaju razna mesa (kobasice, salame, hrenovke, naresci i slično), kojih prosječno godišnje uvezemo u iznosu od 70 milijuna maraka. Ukupan prošlogodišnji uvoz iznosio je 210,6 milijuna maraka. Najviše mesa i mesnih prerađevina uvozimo iz Nizozemske, Poljske, Njemačke, Austrije, Mađarske, susjedne Hrvatske i Srbije (koje opet uvoze iz trećih zemalja). Stotine tona mesa uvoze se u BiH i iz Brazila i Argentine, koji su najveći svjetski proizvođači. Nakon Litavaca, koji su “otkrili” novo tržište za meso koje više ne mogu prodati Rusima, za očekivati je da nas se i druge europske zemlje koje to dosad nisu sada sjete.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti