MI Semko otvorila nove pogone mesne industrije u Visokom

23.05.2015. 08:16 / Izvor: eKapija.ba

Otvorili 20 novih radnih mjesta. Kapacitet nove hale iznosi 100 tona mjesečno.

Mesna industrija (MI) Semko jučer je u Visokom otvorila nove pogone za preradu mesa i zaposlila novih 20 radnika, a vrijednost ukupne investicije iznosila je oko 4,5 miliona KM.

Nova fabrika prostire se na površini od 17.000 kvadrata, a mjesečni kapacitet proizvodnje iznosi 100 tona, a razvijena je nova proizvodna linija polutrajnih proizvoda.

Iz MI Semko naveli su da posjeduju sve potrebne certifikate za proizvodnju mesnih prerađevina i da privode kraju uvođenje HALAL standarda, dok je HACCP sistem već u primjeni.

Kazali su da se vode pregovori o plasmanu proizvoda iz MI Semko na tržište Republike Turske, čija se realizacija očekuje u skorijoj budućnosti. 

Iz MI Semko najavljeno je da će ovdje za godinu ili dvije biti podignuta još jedna hala koja će zaposliti nove radnike.

U svome govoru povodom otvaranja, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izrazio je zadovoljstvo što se čuveni visočki suhomesnati proizvodi u ovoj Industriji proizvode isključivo od kvalitetne domaće sirovine.

"Samo na ovaj način možemo smanjiti veliki poljoprivredni deficit i poboljšati tržišne lance od primarnih proizvođača, prerađivača i krajnjih kupaca koji prepoznaju kvalitet naših domaćih tradicionalnih proizvoda. Jačanjem kvalitetnih domaćih prerađivača, kao što je Semko, koji njeguju dugogodišnju i jedinstvenu tradiciju ali istovremeno i prate tržišne trendove te nastoje poboljšati kvalitet svoje proizvodnje u skladu sa međunarodnim standardima i pravilima, smanjit ćemo dominaciju uvezenih proizvoda koji često predstavljaju nelojalnu konkurenciju proizvođačima iz Federacije BiH", kazao je ministar Dedić.

Foto: Portal Visoko.co.ba

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti