Na farmi u blizini Foče počela proizvodnja sira na švajcarski način

01.04.2015. 13:21 / Izvor: SRNA
Na farmi u blizini Foče počela proizvodnja sira na švajcarski način

Jedan od dvojice vlasnika farme, Predrag Džokić iz Beograda kaže da proizvode tvrdi sir "grijer" i meki sir sa voćem, gljivama i biberom. Farma se nalazi u selu Zlatni Bor u Mjesnoj zajednici Zavait, na platou kanjona Tare na nadmorskoj visini od 1.200 metara.

Na farmi "Zlatni bor" kod Foče počela je proizvodnja sira po švajcarskom receptu starom više od dvije stotine godina.

Farma se nalazi u selu Zlatni Bor u Mjesnoj zajednici Zavait, na platou kanjona Tare na nadmorskoj visini od 1.200 metara.

Jedan od dvojice vlasnika farme, Predrag Džokić iz Beograda kaže da proizvode tvrdi sir "Gruyère" i meki sir sa voćem, gljivama i biberom.

Džokić priča da dnevno proizvodu oko 20 kilograma tvrdog sira "Gruyère" koji zri najmanje godinu dana.

Moderni farming Džokić je specijalizovao u Danskoj nakon čega je radio u Švajcarskoj.

Osim "Gruyèrea", na ovoj farmi, čiji je trenutni kapacitet 15 muznih krava rase "Braun Swiss", pravi se i meki sir po uzoru na francuski "Brie".

"Imamo četiri vrste mekog sira - dva slatka i dva slana. Slatki je sa suvim smokvama i brusnicom, a slani sa biberom i sušenim vrgnjom. Njihovo zrenje traje osam do 12 dana, tako da ćemo od njihove prodaje pokušati da ostvarimo prve prihode", navodi Džokić.

Prema njegovim riječima, meki sir za sada se može kupiti samo na farmi, po cijeni od tri marke za pakovanje od sto grama.

"Zima je bila teška pa zbog nedostatka električne energije i neprohodnog puta nismo stigli da ranije pokrenemo proizvodnju ali, preživjeli smo, i napokon krenuli", kaže Džokić.

Ove godine, Džokić i njegov ortak Tatomir Jovičić namjeravaju povećati kapacitet farme, ali im je veliki problem loša infrastruktura.

Džokić ističe da je u planu izgradnja velike štale od sto grla, koja će koštati više od 100.000 eura i nabavka grla. 

"Ukoliko ne budu urađeni put i struja, nećemo više ulagati, jer sa ovakvim putem i pod ovako slabim naponom struje to ne možemo raditi", rekao je Džokić te dodao da će izgradnju štale početi ako bude urađen put i obezbijeđeno normalno napajanje električnom energijom.

Džokić i Jovičić izgradili su farmu prošle godine na imanju Jovičića, koji živi u Švajcarskoj.

Prvobitno su imali ideju da mlijeko otkupljuju od lokalnog stanovništva, ali je na tom napuštenom području netaknute prirode, koje je idealno za proizvodnju organskog sira po alpskom modelu, ostalo malo stanovništva, pa su grla nabavili iz Švajcarske.

Svoje proizvode namjeravaju plasirati na tržište Balkana po hotelima, restoranima i vinarijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti