Naplata naknade stečajnom upravniku tek po okončanju stečaja?

03.09.2014. 08:26 / Izvor: eKapija.ba
Naplata naknade stečajnom upravniku tek po okončanju stečaja?

Umihanić je naglasio neophodnost ažurnosti pravosudnih institucija kao preduslov za interes i dolazak investitora.

Generalno gledajući postoji tendencija smanjenja broja stečajnih postupaka u Tuzlanskom kantonu, istaknuto je na jučer održanom sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bahrije Umihanića i ministrice pravosuđa Tuzlanskog kantona Ivane Veselčić sa predstavnicima kantonalnih i općinskih pravosudnih institucija. 

Cilj sastanka je bio upoznavanje sa stanjem u oblasti pravosuđa, s akcentom na dugotrajnost i broj stečajnih postupaka. Kako je rečeno, najveći problem u rješavanju stečaja predstavljaju drugi, parnični predmeti, koji su proizašli iz stečaja.

"Neki stečajni postupci imaju i po 50 drugih postupaka, proizašlih iz stečaja, koji prethodno moraju biti završeni kako bi se okončao stečajni postupak", istaknulu su predstavnici pravosudnih institucija i dodali da je jedan od razloga dogutrajnosti stečaja i dugotrajan postupak prodaje imovine na što sudovi nemaju uticaj.

"Dok radnici protestvuju mi nemamo vremena razgovarati sa stranim investitorima, a i domaći su veoma oprezni“, rekao je premijer Umihanić, podcrtavajući neophodnost ažurnosti pravosudnih institucija kao preduslov za interes i dolazak investitora.

S tim u vezi jučer je dogovoreno da se prema Federalnom ministarstvu pravosuđa iniciraju izmjene i dopune zakona koji tretiraju ovu oblast i to u smjeru da stečajni upravnik svoju naknadu može naplatiti tek po okončanju stečajnog postupka, kao i da visina naknade ovisi o tome da li je u tom postupku privredni subjekt došao do ozdravljenja i bio osposobljen za dalje poslovanje ili je došlo do gašenja društva. Na ove načine bi se promijenio motivirajući faktor kod stečajnih upravnika, istaknuto je jučer.

Također, obzirom da se iz budžeta Tuzlanskog kantona izdvajaju značajna sredstva za naknadu advokatima po službenoj dužnosti, s ciljem ostvarivanja ušteda usaglašeno je da se prema Federalnom ministarstvu u narednim danima uputi inicijativa za izmjenu zakona koji definira visinu naknade u ovim postupcima.

Čelnici pravosudnih institucija su premijera upoznali i sa otežavajućim faktorima u svom radu, za što im je ubuduće obećana podrška, kako resornog ministarstva tako i Vlade TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti