Nesigurni proizvodi na bh. tržištu: Dječije hodalice, bicikli, el. oprema..

28.05.2015. 08:46 / Izvor: Fena
Nesigurni proizvodi na bh. tržištu: Dječije hodalice, bicikli, el. oprema..

U 2014. godini na bh. tržištu pronađeno je 57.308 komada proizvoda koji ne ispunjavaju propisane sigurnosne zahtjeve. Od toga je 50.226 proizvoda usklađeno s propisanim zahtjevima, te su vraćeni na tržište.

U 2014. godini na bh. tržištu pronađeno je 57.308 komada proizvoda koji ne ispunjavaju propisane sigurnosne zahtjeve. Od toga je 50.226 proizvoda usklađeno s propisanim zahtjevima, te su vraćeni na tržište, a uništeno je 5.865 komada proizvoda.

"S bh. tržišta su povučena 7.082 nesigurna proizvoda jer su predstavljali ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača u BiH. Oni su 75 posto porijeklom iz Kine, osam posto iz Turske, pet posto iz Srbije i dva posto iz Hrvatske", rekao je šef Odsjeka za opću sigurnost proizvoda Mićo Drljo na današnjoj pres-konferenciji Agencije za nadzor nad tržištem BiH. 

Naglasio je da su među nesigurnim proizvoda, 36 posto proizvodi za djecu (dječije hodalice, bicikli, odjeća s nedozvoljenim vezicama), 26 posto električna oprema (pegle, produžni kablovi , električne kvarcne grijalice), 21 posto osobna zaštita ( plutajuća pomagala i zaštitne rukavice) i pet posto  igračke. 

"Analizom rizika pokazalo se da 41 posto nesigurnih proizvoda predstavlja rizik od ozljeda za potrošača, 18 posto rizik od utapanja (mišići za ruke), 15 posto rizik od požara i šest posto rizik od strujnog udara", izjavio je Drljo. 

Kako bi se utvrdili da neki proizvodi predstavljaju opasnost i da li su uopće sigurni za upotrebu, kaže, vršene su administrativne i vizuelne provjere, a određen broj je laboratorijski ispitan. 

Utvrđeni su nedostaci na 103 od 115 kontroliranih dječijih igrališta, koje trebaju da otklone nadležne sluzˇbe. 

Riječ je o spravama koje se nalaze na javnim igralištima, a koje imaju nedostatke u smislu oštećenih klackalica, ljuljački, tobogani da nemaju odgovarajuće dimenzije propisane standardima, da lanci mogu izazvat uklještenje prstiju te neadekvatne betonske podloge. 

"Dječija bicikla uzrokuju rizik od povreda jer je sporna odgovarajuća zaštita oko lanca, nepostojanje kočnica, oštre ivice, nedovoljan promjer ručke oko upravljača", rekao je Drljo. 

U igračkama je pronađena nedozvoljena supstanca - ftalata (DEHP), što nije u skladu s odredbama Odluke o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu. 

"Maksimalno je dozvoljeno 0,1 posto mase plastificiranog materijala u igračkama. S tržišta su povučene porculanske igračke, jer je njihova upotreba zabranjena na tržištu BiH", kaže Drljo, dodajući da se trenutno ispituju igračke na sadržaj nedozvoljenih hemijskih supstanci. 

Rezultati se kontinuirano objavljuju na internetskoj stranici Agencije, gdje se može pročitati i Bilten o nesigurnim proizvodima za 2014. godinu.

Zamjenik direktora Agencije za nadzor nad tržištem BiH Dražen Primorac naveo je da je tokom aktivnosti proaktivnog nadzora nad tržištem obavljeno 367 inspekcijskih kontrola u kojima je ispitano 388 različitih proizvoda od kojih 68 posto nije ispunjavalo sigurnosne zahtjeve propisa. 

Proaktivni nadzor nad tržištem se zasniva na planskoj kontoli, unaprijed određenih grupa proizvoda, gdje se uzorkovanje na terenu vrši na bazi slučajnog uzorka. 

Radi proaktivnog nadzora Agencija je održala i provela 11 obuka u kojima su sudjelovala 122 inspektora. 

Na temelju dostupnih podataka o nesigurnim proizvodima Agencija je pokrenula 23 projekta reaktivnog nadzora, na osnovu kojih je utvrđeno da je 60 posto nesigurnih proizvoda stavljeno na tržište BiH. 

"U dobroj mjeri su usvojene prakse zemalja članica Evropske unije", kazao je zamjenik direktora Agencije za nadzor nad tržištem BiH Dražen Primorac. 

Dodao je da će aktivnosti nadzora u 2015. godini biti usmjerene na provođenje godišnjeg plana nadzora, a to podrazumijeva realizaciju 18 projekata proaktivnog nadzora, aktivnosti o podizanju svijesti potrošača i gospodarskih subjekata te unapređivanje kanala komunikacije. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti