Neusklađenost zakonske regulative muči leasing društva u BiH

26.03.2015. 09:51 / Izvor: eKapija.ba
Neusklađenost zakonske regulative muči leasing društva u BiH

Posljednjih godina leasign društva u BiH bilježe pad aktivnosti, kaže Gaco. Udruženje leasing društava u BiH svoje ciljeve usmjerilo je na pokretanje inicijativa za izmenu pojedinih članova zakona.

Leasing je relativno novi oblik poslovanja u BiH, a može se definisati kao pisani ugovor između dvije strane: leasing kompanije (davaoca leasinga) i korisnika predmeta leasinga (primaoca leasinga), izjavila je za Poslovni portal eKapija.ba sekretar Udruženja leasing društava u BiH Brankica Gaco.

Pojasnila je da u ovoj transakciji davalac leasinga nabavlja opremu od dobavljača i daje je na korištenje primaocu leasinga na određeni vremenski period, dok je korisnik leasinga zauzvrat dužan davaocu vršiti periodična plaćanja po uslovima definisanim u ugovoru.

Primalac leasinga sam bira dobavljača predmeta leasinga i sam ugovara cijenu i isporuku, a s ponudom se obraća leasing kompaniji da u njegovo ime kupi predmet leasinga. Leasing može biti finansijski i operativni.

Gaco je kazala da u Bosni i Hercegovini trenutno posluje sedam leasing društava, a dozvolu za bavljenje ovim poslovanjem imaju VB Leasing, Raiffeisen Leasing, Hypo-Alpe-Adria Leasing, UniCredit Leasing, S-Leasing, ASA Aleasing i NLB Leasing.

Pad aktivnosti

Govoreći o trendovima u posljednjih nekoliko godina, Gaco je kazala da leasing poslovanje bilježi pad aktivnosti, što je posljedica ekonomske krize, ali i neusklađenosti zakonske regulative sa poslovima leasinga, koji je veoma specifičan.

"Leasing društva u svom poslovanju susreću se sa brojnim problemima, a najviše problema vezano je za neusklađenost zakonske regulative sa poslovima leasinga. Leasing društva pod nadzorom su entitetskih agencija za bankarstvo, te je usklađenost poslovanja sa agencijskim regulativama često jedan od problema sa kojima se susreću leasing društva", objasnila je Gaco.

Dodala je da leasing društva svoje poslovanje moraju usaglasiti sa dva Zakona o leasingu Federacije BiH i Republike Srpske, sa dva Zakona o porezu na dobit (FBiH i RS), te sa svim podzakonskim aktima koji proizilaze iz ovih zakona, a koji su često u suprotnosti.

Navela je da zbog ovog leasing društva koja posluju na teritoriji oba entiteta imaju dosta problema.

"Veliki problem predstavlja i sporost sudova u rješavanju izvršnih postupaka, gdje sporovi mogu trajati i po nekoliko godina, što dodatno doprinosi stvaranju pravne nesigurnosti", podcrtala je Gaco.

Ciljevi Udruženja

Prema njenim riječima, ciljevi Udruženja usmjereni su na pokretanje inicijativa za izmenu pojedinih članova zakona, koji nisu usklađeni sa poslovima leasinga kao što su Zakon o PDV-u, Pravilnik o registraciji vozila BiH, Zakon o porezu na dobit FBIH, Kantonalni Zakoni o porezu na promet nepokretnosti itd. 

"Također, ciljevi Udruženja su i međusobno povezivanje članova Udruženja u svrhu unapređivanja i razvoja leasinga, razmjena iskustava među članovima i promocija leasinga radi ostavarivanja ciljeva Udruženja, proučavanje i praćenje stanja o kretanjima razvoja leasinga i aktuelnim pitanjima iz ove oblasti, stručno usavršavanje i pružanje pomoći članovima putem organizovanja seminara, savjetovanja, kurseva, treninga i dr", rekla je Gaco.

Kazala je da su prikupljanje i evidencija statističkih podataka od zajedničkog interesa za članove Udruženja, kao i predstavljanje članova na međunarodnim skupovima, saradnja sa sličnim Udruženjima i drugim organima i organizacijama u zemlji i inozemstvu.

Udruženje društava za leasing u BiH sarađivalo je sa Leaseurop-om - krovnom institucijom svih evropskih leasing asocijacija, a do 2012. godine Udruženje je bilo punopravni član Leaseurop-a.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti