Nikšić - Van Rooden: Cilj je da BiH dođe u situaciju da može bez MMF-a

18.09.2014. 08:19 / Izvor: eKapija.ba

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić jučer je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s članovima Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu, na čelu s Ronom van Roodenom.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić jučer je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s članovima Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu, na čelu s Ronom van Roodenom.

Federalni premijer je goste upoznao s investicijskim projektima u oblasti cestovne infrastrukture i energetike u FBiH koji su okončani, ili su u tijeku, odnosno čija je realizacija u pripremi.

Nakon otvaranja dionice autoceste na Koridoru Vc od Bijače do Međugorja, već početkom slijedećeg mjeseca u promet treba biti puštena i dionica Vlakovo - Tarčin. Na taj način će autocesta na Koridoru Vc biti 65 kilometara dulja nego kada je aktualna Vlada FBiH preuzela mandat.

Kada je riječ o energetskom sektoru, u završnici je procedura za početak gradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, što je najveća poslijeratna investicija u BiH. Također, izgledno je i potpisivanje ugovora sa „Shellom“ o istraživanju i eksploataciji nafte u Federaciji BiH.

"Sve ovo trebalo bi dati zamah domaćoj ekonomiji i doprinijeti daljem povećanju broja radnih mjesta koji je već, s više od 440.000 uposlenih, najveći u Federaciji BiH od rata naovamo", kazao je Nikšić, te zahvalio MMF-u na dobro uspostavljenim partnerskim odnosima s domaćim vlastima.

Ocjenjujući kako je tijekom dosadašnjeg trajanja stand-by aranžmana ostvaren napredak, Ron van Rooden je kazao da je Vlada FBiH pokazala da provodi vrlo odgovornu fiskalnu politiku.

"Naš je cilj da dođete u situaciju kada vam MMF neće trebati i nadam se da su investicije, o kojima ste govorili, uvod u takvo stanje", poručio je Van Rooden premijeru Nikšiću.

Danas je razgovarano i o ispunjenju obveza vlasti u BiH u okviru aranžmana s MMF-om.

Kada je riječ o Zakonu o uspostavi jedinstvenog registra korisnika socijalnih davanja u FBiH, premijer je upoznao gosta kako je Prijedlog ovog zakona već usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a očekuje se da ga u petak na svom zasjedanju prihvati i Dom naroda.

Federacija BiH ispunila je i obvezu o dodatnoj reviziji banaka, jer je Agencija za bankarstvo FBiH to već učinila. Što se tiče uspostave sustava razmjene informacija poreznih uprava o poreznim obveznicima, federalna strana je potpuno podržala taj projekt. Također, Vlada Federacije BiH želi biti dio rješenja kada je riječ o pripremi planova za slučaj financijske krize u Bosni i Hercegovini.

Misija MMF-a boravi u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru osmog pregleda stand-by aranžmana koji prethodi odluci Odbora ove međunarodne financijske institucije o isplati devete tranše našoj zemlji od oko 132 miliona konvertibilnih maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti