Njemački ambasador: Kanton Sarajevo ima ogromne potencijale za ulaganje

30.05.2015. 08:41 / Izvor: eKapija.ba
Njemački ambasador: Kanton Sarajevo ima ogromne potencijale za ulaganje

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković primio je u posjetu ambasadora Savezne Republike Njemačke u BiH Christiana Hellbacha.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković primio je jučer u posjetu ambasadora Savezne Republike Njemačke u BiH Christiana Hellbacha.

"Posebno me raduje što je pristup koji je prvobitno bio samo britansko – njemačka inicijativa postao i evropski te predstavlja veliku šansu za napredak Bosne i Hercegovine, a samim time i Kantona Sarajevo, na evropskom putu", istakao je ovom prilikom ambasador Hellbach.

Prema njegovim riječima, Kanton Sarajevo  ima ogromne potencijale za ulaganje, ali najveći problem stranim investitorima predstavljaju dugotrajne administrativne procedure za prikupljanje neophodne dokumentacije, koja je preduslov za njihova ulaganja.

"Najprije želim da izrazim zahvalnost vama, Velikoj Britaniji i cijeloj EU, koja je, pružila jednu novu, veliku šansu Bosni i Heregovini i našem kantonu, i uvjeren sam da ćemo znati prihvatiti tu pruženu ruku", istakao je premijer Konaković te upoznao ambasadora sa ulogom Kantona Sarajevo u BiH.

"Mi na jedinstveni račun trezora uplaćujemo četvrtinu od ubranih sredstava na godišnjem nivou ili blizu 1,3 milijarde KM, što novčano izraženo iznosi oko 220 miliona KM", objasnio je između ostalog premijer Konaković.

Najavio je da će Vlada na čijem je čelu učiniti sve kako bi se skratile i ubrzale procedure za realizaciju stranih ulaganja, ali i krenulo sa provođenjem neophodnih reformi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti