Novac obezbijeđen, ali još ne stiže do građana

26.07.2014. 10:18 / Izvor: Nezavisne novine
Novac obezbijeđen, ali još ne stiže do građana

Dom naroda bh. parlamenta, nakon što je to uradio Predstavnički dom, usvojio je u petak izmjene Zakona o državnom budžetu, kojima je za pomoć poplavljenim područjima osiguran 7,1 milion KM.

Dom naroda bh. parlamenta, nakon što je to uradio Predstavnički dom, usvojio je u petak izmjene Zakona o državnom budžetu, kojima je za pomoć poplavljenim područjima osiguran 7,1 milion KM.

Iako je novac preraspodjelama unutar budžeta institucija BiH obezbijeđen, još je nepoznato kada će ga dobiti stanovnici područja poplavljenih sredinom maja. Izmjenama Zakona o budžetu institucija BiH, usvojenim u oba doma, propisano je da će Vijeće ministara oko sedam miliona usmjeriti vladama entiteta i Brčko distrikta prema kriterijima koje će posebnom odlukom utvrditi Vijeće ministara. Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara, nakon sjednice Doma naroda izjavio je da je Vijeće još 22. maja osnovalo interresornu radnu grupu, koja treba da utvrdi kriterije za podjelu pomoći, ali to još nije uradila.

"Krajnji korisnici će ovu pomoć dobiti na osnovu kriterija i podataka iz ranije procijenjene štete od poplava", istakao je Bevanda.

On je politikantskim nazvao zaključak Predstavničkog doma, kojim je u četvrtak od Vijeća ministara zatraženo da iz državnog budžeta osigura još 20 miliona KM pomoći sa stavki grantova i kapitalnih ulaganja.

"Zaključcima su nas ranije obavezli da smanjimo troškove zakupa za institucije, a sad kad smo pokrenuli procedure nabavki zgrada kapitalnim ulaganjima, traže da se to stopira", izjavio je Bevanda.

Iako su glasali za izdvajanje predloženih sedam miliona, delegati Doma naroda, kao i poslanici Predstavničkog doma, poručili su u petak da je ovaj iznos "sramno mali" i da se iz budžeta institucija BiH moglo izdvojiti više.

"Ovo je mrvica i kap u moru, jer je šteta procijenjena na četiri milijarde KM. No, da smo glasali drugačije od Zastupničkog doma, ne bismo osigurali ni ovo", kazao je Dragan Čović (HDZ BiH), predsjedavajući Doma naroda, koji se ne slaže ni s načinom podjele ovog novca.

Da je trebalo izdvojiti više novca, ocijenili su i delegati SDP-a i HDZ 1990 Mehmed Bradarić i Martin Raguž. Isto smatra i delegat Mladen Ivanić (PDP), ali on je jedini koji je i glasao protiv ovakvih izmjena Zakona o budžetu.

Staša Košarac (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, rekao je da nije siguran da je ova pomoć dovoljna, s obzirom na razmjer štete od poplava.

"Prema analizi Ministarstva finansija i ostalih nadležnih, ovo je bilo jedino realno moguće", objasnio je Košarac. 

Bevanda je reagovao i na kritiku japanskog ambasadora u BiH Hidea Jamazakija o nepovjerenju donatora prema vlastima u BiH, ustvrdivši da ona sigurno nije "uperena na Vijeće ministara".

Predsjedavajućeg Doma naroda i lidera HDZ BiH Dragana Čovića  kritika ambasadora Jamazakija nije iznenadila.

"Mi smo u BiH sve kriminalizirali i šta onda očekivati od ljudi iz svijeta? Isto tako, dokazano je da je većina donacija pristiglih u BiH zadnjih 15 godina otišla na konsultante onih koji daju novac", poručio je Čović.

Uvjeren je da neće biti prostora za zloupotrebe oko 809 miliona eura, koliko je na konferenciji u Briselu obećano BiH za oporavak od poplava, jer su oko 60 odsto te pomoći krediti za čije korištenje postoje jasne i stroge procedure.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti