Novalić: Novcem od prodaje telekoma probijat će se tuneli

27.05.2015. 08:21 / Izvor: Dnevni list
Novalić: Novcem od prodaje telekoma probijat će se tuneli

Federalna Vlada ozbiljno razmišlja o djelomičnoj ili potpunoj prodaji telekom operatera, a novac od prodaje uložit će u probijanje tunela kroz Vranduk i Prenj.

Federalna Vlada ozbiljno razmišlja o djelomičnoj ili potpunoj prodaji telekom operatera, a novac od prodaje uložit će u probijanje tunela kroz Vranduk i Prenj. Ovu zamisao je u razgovoru za Federalnu televiziju s javnosti podijelio federalni premijer Fadil Novalić. Prije odluke o prodaji HT-a Mostar i BH Telecoma, uslijedit će ocjena poslovanja i budućnosti operatera, nakon čega će se znati hoće li se, po kojoj cijeni, kada i kome prodati HT Mostar i BH Telecom.

"Ako bismo prodavali telekome, onda ih ne bismo spalili kroz proračune, nego bismo uložili taj novac u probijanje tunela Prenj, koji je generacijski projekt, ili Vranduk. Ne znamo vrijednost telekoma i može li tih 39 posto biti ekvivalent tim projektima", kaže Novalić. Pojašnjava kako se Autoceste FBiH ne mogu više zaduživati te se stoga i rodila ideja o prodaji telekoma i ulaganju u autoceste.

"Pitanje je kakva je budućnost telekoma. Jednu smo međunarodnu kompaniju zamolili da dođe i napravi presjek poslovanja i predikciju što bi moglo biti u budućnosti na tržištu BH Telekoma i Eroneta. Na osnovi toga će se reći što će se uraditi. Prodati djelomično, do 41 posto poduzeća, potpuno ili ostaviti", kaže Novalić.

Kada je u pitanju privatizacija u elektroenergetskom sektoru, to sada nije moguće jer nema zainteresiranih za to. Termoelektrane, priča Novalić, neće nitko jer je EU odlučio protjerati ugljen, a kada su u pitanju vode, država tako lako ne smije dati ta bogatstva.

"U ovom trenutku samo su interesantni telekomi, a željeznice i propala poduzeća nisu. Prvo se trebaju restrukturirati da bi se nekome dali", kaže Novalić za Dnevni list.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti