Nove upute donose povećanje troškova i kompliciraniju proceduru

06.03.2015. 10:49 / Izvor: Dnevni list
Nove upute donose povećanje troškova i kompliciraniju proceduru

Gospodarske komore iz BiH reagirale su na nove izmijenjene upute o pojednostavljenom carinskom postupku po fakturi, izdane od Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH).

Gospodarske komore iz BiH reagirale su na nove izmijenjene upute o pojednostavljenom carinskom postupku po fakturi, izdane od Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH), jer je smanjena lista roba koje obuhvaćaju upute.

Na nedavnom sastanku gospodarstvenika i predstavnika Uprave, održanom 18. veljače, zaključeno je da će komore Upravi dostaviti prijedloge roba koje bi mogle biti dodatno uvrštene u navedene upute.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH kazali su da su, nakon što je UNO BiH objavio nove upute koje su stupile na snagu 28. siječnja, zaprimili veliki broj primjedbi poslovnih subjekata s teritorija BiH vezanih uz smanjenje broja proizvoda za koje se može koristiti pojednostavljeni postupak.

Uvrštenje proizvoda

Na sastanku predstavnika UNO-a i bh. komora donesen je zajednički zaključak da će se dodatno razmotriti mogućnost da se u spomenute upute eventualno uvrste samo one robe koje se proizvode u BiH i koje se izvoze izvan naše zemlje, a koje se svojim izgledom i načinom pakiranja nedvosmisleno mogu identificirati u skraćenom carinskom postupku na graničnom prijelazu.

Dnevnom listu je Ognjenka Lalović, direktorica Sektora gospodarstva VTK BiH, potvrdila da je komora, slijedom navedenog, u utorak (3. ožujka) uputila UNO-u BiH na razmatranje prijedlog liste roba koje bi trebale biti uvrštene u dopunjeni tekst uputa.

"Neki od predloženih proizvoda su proizvodi građevinske industrije (cement, cigla, armatura u vezovima, armaturna mreža, građa, stiropor, prirodni pečeni gips, pečeni građevinski gips, gipsani malter), betonski čelik i prerađevine-proizvodi od toplo valjane žice, drvena građa (bukva, hrast, jasen, grab, bagrem), drveni proizvodi, daska, elementi, kolje, parket (podovi), dijelovi za vrata i prozore, drveni briketi i masivne ploče i slično", dodaje Lalović. Prema njezinom objašnjenju, gospodarstvenici inzistiraju da na listu robe budu uvršteni i proizvodi koji su ranije mogli biti carinjeni po pojednostavljenom postupku budući da su prethodne upute koje su vrijedile do siječnja 2015. predstavljale dobar primjer olakšavanja poslovanja bh. proizvodnih i izvoznih poduzeća.

UNO partner gospodarstvu

"Uputama koje su trenutačno u primjeni smanjen je obujam robe koja se može izvoziti po pojednostavljenom postupku, što domaćim proizvođačima donosi povećanje troškova i kompliciraniju proceduru", objasnila je Lalović. Ona dodaje da bi neproširenje liste roba u skladu s prethodnim, odnosno povratak na klasični način carinjenja, imalo za rezultat sljedeće: povećanje troškova poslovanja gospodarskih subjekata, značajno smanjenje izvoza, gubitak partnera, smanjivanje proizvodnih kapaciteta domaćih bh. gospodarskih subjekata, smanjenje konkurentnosti bh. poduzeća te povećanje vanjskotrgovinskog deficita.

"Opća ocjena gospodarstvenika je da su prethodne upute o pojednostavljenom carinskom postupku po fakturi predstavljale jednu od rijetkih procedura i olakšica za učinkovitije i ekonomičnije poslovanje bh. gospodarstvenika koji su registrirani za poslovanje s inozemstvom. Raduje nas činjenica da je Uprava za neizravno oporezivanje BiH izrazila spremnost u djelokrugu svoje nadležnosti pomoći razvoju gospodarstva i biti njezin partner", zaključila je Lalović izrazivši nadu da će prijedlozi gospodarstvenika biti i uvaženi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti