Novi Zakon o radu u RS ne smije isključiti socijalne partnere

26.01.2015. 08:14 / Izvor: SRNA
Novi Zakon o radu u RS ne smije isključiti socijalne partnere

​Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da kod donošenja novog zakona o radu ne smije biti isključivosti socijalnih partnera, kako se ne bi pribjeglo nametnutim rješenjima, koja nisu popularna.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da kod donošenja novog zakona o radu ne smije biti isključivosti socijalnih partnera, kako se ne bi pribjeglo nametnutim rješenjima, koja nisu popularna.

Savanović je rekao da je donošenje ovog zakona u programu rada Vlade za ovu godinu, podsjetivši da tokom razgovora o ovom zakonu, aktuelizovanih u 2013. godini, nije moglo doći do zajedničkog rješenja socijalnih partnera, jer je Savez sindikata bio isključiv i nije želio da se uopšte ulazi u ovu priču.

"Učinićemo sve da socijalne partnere ponovo skupimo, da se formiraju radne grupe i mora se biti rigorozniji, jer zakon mora biti afirmativan i prihvatljiv za sve socijalne partnere", rekao je Savanović večeras za Alternativnu televiziju.

On kaže da redovnost isplate penzija neće biti upitna, iako postoje subjekti koji godinama ne uplaćuju doprinose i nisu kažnjeni, zbog čega je u narednom periodu potrebno napraviti radikalan zaokret u utvrđivanju njihove odgovornosti.

"Već sutra ćemo formirati radne grupe za izmjene zakonskih rješenja koja će poresku politiku i Inspektorat organizovati u jednom sasvim drugom obliku kako bi bili više angažovani na efikasnosti naplate dorinosa", najavio je ministar.

Prema njegovim riječima, budžetska pozicija za isplate boračkih kategorija i kategorija porodica poginulih boraca ostala je na prošlogodišnjem nivou i ova davanja će biti redovno isplaćivana u skladu sa zakonom.

"Onog momenta kada ekonomska moć Republike bude jača, vjerovatno će i ta akumulacija za boračke kategorije biti veća. Nadam se da i ti ljudi razumiju da je ekonomska situacija teška", rekao je Savanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti