Obavezna primjena pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom

23.07.2014. 11:50 / Izvor: eKapija.ba
Obavezna primjena pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom

Kako bi se napravila diferencijacija između onih koji od samog početka primjenjuju Pravilnik od onih koji izbjegavaju njegovu primjenu, Ministarstvo okoliša i turizma je uputilo dopis na sve trgovinske lance u Federaciji BiH.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je krajem 2011. godine donijelo Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom, koji obavezuje sve privredne subjekte koji se u svom poslovanju bave stavljanjem ambalaže ili proizvoda u ambalaži na tržište da se uključe u sistem, kako bi se u Federaciji BiH uspostavio i razvijao sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada.

Obveznici po ovom Pravilniku su proizvođači, uvoznici, punioci, distributeri i krajnji snadbjevači koji svoje obaveze mogu prenijeti na ovlaštenog operatera sistema. U slučaju neprenošenja obaveza na operatera sistema, uplaćuju znatno veće naknade u Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Pravilnik je na snazi od januara 2012. godine od kada teku obaveze. Značajan dio privrednih subjekata je uključen u sistem, ali veliki broj njih je još uvijek na čekanju, iako sa takvim stavom samo akumuliraju svoje obaveze, koje se ne mogu izbjeći.

Kako bi se napravila diferencijacija između onih koji od samog početka primjenjuju Pravilnik od onih koji izbjegavaju njegovu primjenu, Ministarstvo okoliša i turizma je uputilo dopis na sve trgovinske lance u Federaciji BiH koji po Pravilniku imaju specifičnu ulogu, obzirom da prodaju proizvode u ambalaži od velikog broja proizvođača, uvoznika, distributera i krajnjih snabdjevača. Pomenutim dopisom  se nalaže da svi trgovinski lanci sa područja FBiH u najkraćem roku dostave dokaz da su izmirili svoje obaveze za 2012. i 2013. godinu preko Ekopaka, ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom ili preko Fonda za zaštitu okoliša FBiH, tj. da su u sistem uključili proizvode vlastite robne marke i proizvode koje direktno uvoze. Za ostale proizvode  koje prodaju su u obavezi da od proizvođača, uvoznika ili distributera  obezbijede dokaz da su svoju ambalažu uključili u sistem. U protivnom trgovinski lanci su odgovorni da sami te proizvode uključe u sistem  i da za iste plate naknadu.

Ekopak je prvi ovlašteni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u FBiH, preko kojeg oko 500 privrednih subjekata, što uključuje i skoro sve trgovinske lance, od 2012. godine ispunjavaju obaveze koje nalaže Pravilnik.

"Ekopak je prva kompanija u BiH koja uspostavlja i razvija sistem upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom. Mi smo pionir u ovoj oblasti i postavljamo standarde. Osnovani smo od strane vodećih brendova koji posluju na našem tržištu. Naše poslovanje je zasnovano na visokim standardima, a naš imperativ je transparentnost, orjentiranost ka našim klijentima – obveznicima sistema, kojih je u Ekopaku oko 500: od multinacionalnih, regionalnih do naših domaćih proizvođača. Razvijamo dugoročan i održiv sistem prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada u Federaciji BiH, po uzoru na najefikasnije sisteme zemalja Evrope, a po najnižim održivim troškovima za naše klijente. Naši partneri su lokalne zajednice i javna komunalna preduzeća, te drugi ovlašteni saklupljači ambalažnog otpada. Za oko dvije godine našeg poslovanja smo preko njih prikupili i predali na reciklažu više od 10.000 tona ambalažnog otpada. Kompanija posluje po neprofitnom principu, što znači da osnivačima ne donosi nikakav profit, već su i oni naši klijenti koji nemaju nikakav specijalan status u odnosu na sve ostale naše klijente. Zahvaljujući ovoj činjenici, kao i dobrom poslovanju, uspjeli smo da ostvarimo dobit koju smo investirali u razvoj komunalne infrastrukture u općinama Bihać, Gračanica, Orašje, Kladanj, Doonji Vakuf, a u toku je realizacija još nekoliko projekata. Takođe, kroz naše edukativne projekte je do sada prošlo više od 20.000 djece iz Sarajeva, Zenice, Prozor-Rame, Kladnja, svih općina Unsko-sanskog kantona. Standarde našeg poslovanja i vrijednosti koje razvijamo je prepoznao i Brisel, tako da smo od kraja prošle godine članica krovne evropske organizacije operatera sistema PRO EUROPE, čime smo našu zemlju, kao 32. članicu uveli u ovu veliku evropsku porodicu. Na taj način smo postali ovlašteni davatelj na pravo korištenja međunarodno zaštićenog znaka „Zelena tačka“ („Green Dot“), koji u budućnosti treba da postane spona između potrošača, koji kupuju proizvode u ambalaži i proizvođača, jer znak  „Zelene tačke“ na njihovoj ambalaži znači da je za tu ambalažu plaćena naknada operateru sistema koji ima dozvolu od strane lokalnog ministartva okoliša i koji je ovlašten od strane PRO EUROPE-a", izjavila je Amela Hrbat, direktorica Ekopaka, pozivajući sve proizvođače, uvoznike, distributere i trgovce da se uključe u sistem Ekopaka i na taj način ojačaju sistem koji gradi bosanskohercegovačka privreda po evropskim standardima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti