Općina Novi Grad edukuje građane iz oblasti uzgoja jagodastog voća

25.11.2014. 10:15 / Izvor: eKapija.ba
Općina Novi Grad edukuje građane iz oblasti uzgoja jagodastog voća

Na testnim parcelama oglednog poligona polazinici su imali priliku prisustvovati praktičnim demonstracijama, gdje su mogli savladati osnovne praktične tehnike vezane za uzgoj jagodičastog voća.

Nakon uspješno održanog tematskog dijela edukacije o savremenom uzgoju jagodastog voća, koju je Općina Novi Grad Sarajevo organizirala u sklopu projekta „Škola voćarstva“, u subotu 22. 11. 2014. godine na oglednom poligonu Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta na Butmiru održan je i praktični dio edukacije, koji je okupio oko dvije stotine zainteresiranih polaznika.

Na testnim parcelama oglednog poligona polazinici su imali priliku prisustvovati praktičnim demonstracijama, gdje su mogli savladati osnovne praktične tehnike vezane za uzgoj jagodičastog voća. Predavači su bili stručnjaci s Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu.

Velika je zainteresiranost stanovništva za „Školu voćarstva” i do sada se prijavilo više od 300 građana, među kojima mladi i sredovječni ljudi, ali i penzioneri. Polaznici su zadovoljni sa dosadašnjom nastavom i smatraju da sve do sada naučeno mogu primjeniti u praksi.

Kako je kazao Džemaludin Kahrović, šef Odsjeka za privredu Općine Novi Grad Sarajevo, kroz organiziranje škole voćarstva i drugih vrsta edukacije o poljoprivredi, koje je ove godine po treći put organizirala Općina Novi Grad učešće je uzelo oko 600 građana zainteresiranih za ove oblasti, što je deset puta više nego što su druge institucije koje su organizirale iste ili slične projekte uspjele da okupe.

"Sa ovom vrstom edukacije, završavamo ovogodišnje aktivnosti u komunikaciji sa građanima Općine Novi Grad. Kroz edukaciju o ljekobilju, cvjećarstvu i voćarstvu prošlo je oko 600 naših sugrađana, a 103 građana su dobila podsticaj kroz Općinski budžet, dok je ova lokalna zajednica jedina u Kantonu Sarajevo i šire koja na osnovu Odluke Općinskog vijeća daje građanima na korištenje neiskorišteno zemljište u poljoprivredne svrhe. Također, kroz otvaranje Bosanske tržnice na Dobrinji omogućili smo da sedam povratničkih poljoprivrednih zadruga ponude građanima Novog Grada domaće, autohtone proizvode", podsjetio je Kahrović, ističući da su to samo neki od vidova podsticaja privredi koje Općina Novi Grad realizira već dvije godine.

Cilj ovog programa je edukacija sadašnjih i potencijalnih proizvođača voća sa područja Novog Grada u cilju razvoja privrede, odnosno stvaranja uslova za dodatni izvor prihoda, a pored toga to je prilika za edukaciju potrošača, odnosno njihovo educiranje o kvaliteti i biološkoj ispravnosti plodova koje mogu kupiti na domaćem tržištu.

U okviru ovog projekta bit će održano i predavanje o savremenom uzgoju krošnjastog voća, u srijedu 26. 11. 2014.godine u multimedijalnom centru Općine Novi Grad, u 18 sati, a pratična nastava će se održati na oglednom poligonu Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu na Butmiru, u subotu u 29.11.2014. godine u 11 sati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti