Općina Vogošća ulazi u sistem reciklaže iskorištenja ambalažnog otpada

26.12.2014. 08:18 / Izvor: eKapija.ba
Općina Vogošća ulazi u sistem reciklaže iskorištenja ambalažnog otpada

Nakon provedbe ovog projekta u planu je i uspostavljanje reciklažnog dvorišta na lokalitetu Nove industrijske zoni gdje će sav prikupljeni otpad biti adekvatno zbrinut.

U maloj sali Općine Vogošća potpisan je ugovor o zajedničkoj saradnji na prikupljanju amblažnog otpada. Ugovor su potpisali načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, predstavnik ovlaštenog sakupljača Aida Commerce d.o.o. Sead Alić i direktor Ekopaka Amela Hrbat.

Ovo je prva općina u Kantonu Sarajevo koja ulazi u sistem Zelene tačke koji Ekopak – prvi ovlašteni operater sistema uspješno gradi po uzoru na evropska iskustva i prakse ostalih članica PRO EUROPE-a, krovne evropske organizacije operatera sistema. Ugovorom se Ekopak obavezuje da će finansirati nabavku zvona za uspostavu sedam eko-otoka, sufinansirati izgradnju i opremanje površina, te sprovesti edukativno-promotivne aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti građana o pravilnom odlaganju i reciklaži ambalažnog otpada. Eko otoci koji će biti postavljeni će imati poseban izvor osvjetljenja solarnom energijom, što je prvi ovakav primjer u Bosni i Hercegovini.

Općina Vogošća je prepoznala važnost upravljanja sekundarnim otpadom i s tim u vezi je potražila najboljeg mogućeg partnere za ovaj projekat a to smo pronašli u firmi Eko pak i Aidi Commerce. Vogošća je prva Općina u Kantonu Sarajevo koja gradi ovu vrstu zelenih otoka. Saradnja sa Ekopakom je bila i na projektu „Čista Vogošća“. Ovo je prva faza ovo projekta. Nakon dodjele kontejnera za razdvajanje stakla, papira i plastike pristupiti će se izgradnji i uređenju mjesta na kojima će ti kontejneri biti smješteni. Ti lokaliteti će biti posve u skladu sa ekološkim normamam i standardima, a nositi će simboličnu poruku jer će biti osvijetljeni obnovljivom solarnom energijom eko otoka na kojima će biti smješteni kontejneri za odlaganje otpada.

Nakon provedbe ovog projekta u planu je i uspostavljanje reciklažnog dvorišta na lokalitetu Nove industrijske zoni gdje će sav prikupljeni otpad biti adekvatno zbrinut, a to će ujedno biti i otkupna stanica za sve one koju zbrinjavanje otpada budu vidjeli kao mogućnost ostvarivanja dodatnog prihoda.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti