Otvoren Centar za edukaciju kadrova iz oblasti završnih radova u građevini

23.04.2014. 14:23 / Izvor: eKapija.ba
Otvoren Centar za edukaciju kadrova iz oblasti završnih radova u građevini
OTVORI GALERIJU

Danas je u Sarajevu, u prostorijama kompanije JUB d.o.o. Sarajevo svečano otvoren Centar za edukaciju i prekvalifikaciju kadrova iz oblasti završnih radova u građevini.

Danas je u Sarajevu, u prostorijama kompanije JUB d.o.o. Sarajevo, svečano otvoren Centar za edukaciju i prekvalifikaciju kadrova iz oblasti završnih radova u građevini.

Radi se o projektu podržanom od strane Swiss Agency for Development and Cooperation SDC i JUB d.o.o. Sarajevo kroz projekat Prilika Plus.

(Muhidin Hrapović)

Kako je istaknuto da današnjem otvaranju, Centar Specijalist je prvenstveno nastao kao JUB centar koji je fokusiran na edukaciju, odnosno prekvalifikaciju odraslih osoba, ali je isto tako Centar koji otvara vrata svim zainteresovanim koji žele da usvoje nova znanja i nove vještine u segmentu završnih radova u građevini.

Inače, u realizaciju ovog projekta JUB je krenuo 2012. godine kada je stupio u kontakt sa projektom PrilikaPlus. Zajedničkim snagama i udruživanjem resursa i finansijskih sredstava omogućili su formiranje i pokretanje Centra, uz pomoć Swiss Agency for Development and Cooperation SDC.

Dakle, Centar Specijalist nudi obuke iz završnih radova u građevini i to fasader, moler, keramičar i dekorater i za navedena zanimanja je obezbijeđena sva potrebna oprema i kadar koji će implementirati obuke u skladu sa svim svjetskim standardima.

Osim toga, u Centru se polaznici mogu upoznati i osposobiti da kvalitetno odgovore na sve potrebe koje se javljaju na tržištu BiH i Evrope. Dakle, polaznici Centra Specijalist su kvalitetno i konkurentno osposobljeni za učestvovanje na tržištu radne snage što im u perspektivi otvara sve mogućnosti oko zaposlenja i primjene usvojenih znanja.

Obraćajući se prisutnima, Muhidin Hrapović, direktor JUB-a se posebno zahvalio kolegama iz projekta PrilikaPlus koji su podržali ovu ideju.

"Prije svega želim svim polaznicima Centra da steknu takva znanja i vještine da se što prije zaposle. Nadam se da će ovaj projekat prepoznati i mnogi posladavci i da će angažiranjem ljudi koji završe ovaj Centar, njihovim zaposlenjem omogućiti obostranu korist", istakao je Hrapović, ističući da je najznačajniji vid ovog projekta taj što će polaznici koji završe program obuke u Centru biti izuzetno konkurentni na tržištu rada i tako dobiti priliku da dobiju posao.

Emir Dervišević, iz programa PrilikaPlus kazao je da je sa ovim projektom imaju cilj da mlade i nezaposlene osobe u našoj zemlji, sa vrlo upitnim kompetencijama, osposobe da nešto rade i da se profesionalno razvijaju, napominjući da se u pristupu odabira kandidata otvore vrata i za žene, odnosno djevojke koje su završile ova zanimanja kao i populaciju Roma koja ima kritičan položaj u našoj zemlji.

"Mi u narednom periodu nastavljamo sa programom PrilikaPlus. Švicarska Vlada je izdvojila sredstva za realizaciju dodatnih projekata u BiH i naš poduhvat je povezivanje privatnog sektora sa srednjim stručnim školama i želimo da implementiramo značajna sredstva na unapređenju praktične obuke u srednjim školama", dodao je Dervišević.

O tome kako će se vršiti obuka i na koji način će se vršiti prekvalifikacija govorio je Elvir Čimpo, voditelj Centra, koji je istakao da budućim kandidatima nude obuku, prekvalifikaciju, nova znanja, upoznanavanje sa novim tehnologijama i potrebnim mašinama, kao i sve informacije koje su dostupne u ovoj oblasti.

"Očekujemo prijave kako onih mlađih, tako i onih starijih, koji više ne žele biti na birou za zapošljavanje, koji žele da usvoje nova znanja, a koja će im pomoći da se zaposle i na taj način obezbijede sebi egzistenciju i budu poželjan zaposlenik u kompanijama", dodao je Čimpo.

Kako je istakao, očekuju šarolik izbor prijavljenih, budući da nisu postavljali posebne uvjete, nadajući se da će svima pružiti duplo više nego što očekuju.

Inače, ciklus edukacije je razvijen po modelu određenog broja sati. Za nastavnike i trenere omogućen je niz seminara kako bi usavršili svoje znanje iz tehničkog segmenta, ali i usvojili sve pedagoške mjere koje su im potrebne da svoje znanje prenose dalje, dok će sam model obrazovanja biti varijabilan i trajat će pet-šest mjeseci.

U suradnji sa komorama, Centar nastoji da se dobijeni certifikat verificira kroz dodatno zanimanje, a kroz sami program obuke početi da surađuju sa određenim brojem firmi.

Na kraju, istaknuto je da se škola ne plaća i da može se prijaviti svako ko želi. Jedini uvjet je da su polaznici punoljetni i da imaju završenu osnovnu školu.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti