Pühringer: Ogromna javna uprava u BiH ne odgovara standardima EU

31.03.2015. 08:31 / Izvor: Fena
Pühringer: Ogromna javna uprava u BiH ne odgovara standardima EU

Ekonomski najveću potporu Gornja Austrija može dati u područjima u kojima je najjača, a to su obnovljiva energija, alternativni izvori energije i očuvanje okoliša.

Za Bosnu i Hercegovinu je najvažnije da se uvedu standardi Europske unije da bi se zemlja mogla kretati prema članstvu u EU. Ekonomski najveću potporu Gornja Austrija može dati u područjima u kojima je najjača, a to su obnovljiva energija, alternativni izvori energije i očuvanje okoliša. Mi bismo u tim oblastima svojim znanjem mogli pružiti veliku potporu BiH - kazao je poglavar austrijske savezne pokrajine Gornja Austrija, dr. Josef Pühringer, na kraju dvodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini. 
 
U Sarajevu je organizirao ručak na kojem su posebni gosti bili predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i dopredsjednici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović.
 
"Dobio sam dobru sliku o BiH i čuo sam da postoji volja za pristup EU. Važno je napraviti reforme koje se tiču politike i javne uprave, jer ovoliki broj i opseg javne uprave sigurno ne odgovaraju standardima EU. Nikada nisam vidio državu ove veličine koja ima tako ogroman broj ministara i drugih dužnosnika", ustvrdio je Pühringer u razgovoru s nekolicinom bh. novinara koji su također bili gosti na ručku.
 
Poglavar Savezne pokrajine Gornja Austrija smatra da bh. građani koji žive u tom dijelu Austrije mogu biti most za gospodarsku suradnju, ali i prenijeti austrijska iskustva o racionalnijoj organizaciji administracije i prednostima koje to nosi.
 
U okviru unapređenja gospodarske suradnje s Gornjom Austrijom najavljeno je održavanje „Bosanskohercegovačkog dana“  u organizaciji tamošnje gospodarske komore.  Na tom skupu gospodarstvenici iz Gornje Austrije imali bi prigodu informirati se o mogućnostima poslovanja u BiH. 

Izaslanstvo predvođeno dr. Josephom Pühringerom je tijekom dvodnevnog posjeta BiH posjetilo austrijski kontingent EUFOR-a, a imali su i susrete sa članovima Predsjedništva BiH te izaslanstvom Stranke demokratske akcije (SDA), kao i predstavnicima civilnog društva.  Uz Pühringera u izaslanstvu Gornje Austrije bili su predstavnici svih parlamentarnih stranaka te veća skupina novinara.

Gornja Austrija je jedna od najrazvijenih austrijskih saveznih pokrajini i ima značajnu ulogu u izvozu i ukupnoj gospodarskoj aktivnosti Austrije. Čak 15 kompanija iz te pokrajine trenutačno posluje u BiH, a intenzivna je i trgovinska razmjena. Procjenjuje se da oko 30 tisuća osoba podrijetlom iz BiH živi i radi u Gornjoj Austriji.
 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti