Pacijentima Banja "Terme" Ilidža na usluzi nove tehnike fizikalne medicine

24.01.2015. 10:41 / Izvor: eKapija.ba
Pacijentima Banja 'Terme' Ilidža na usluzi nove tehnike fizikalne medicine
OTVORI GALERIJU

ZU Banja "Terme" Ilidža, organizovala je u petak, 23.01.2015. godine prezentaciju različitih metoda i tehnika fizikalne medicine i rehabilitacije (Shiatsu, MFR-myofascial release techniqe, KMT-kombinovani manuelni tretman, kinesiotaping i yumeiho tehnika).

ZU Banja "Terme" Ilidža, organizovala je u petak, 23.01.2015. godine prezentaciju različitih metoda i tehnika fizikalne medicine i rehabilitacije (Shiatsu, MFR-myofascial release techniqe, KMT-kombinovani manuelni tretman, kinesiotaping i yumeiho tehnika).

Prezentaciju je vodio Dragan Dimitrijević, licencirani kinesiotaping edukator, licencirani instruktor shiatsu i yumeiho tehnike, KMT-a i MFR-a, te instruktor Thera Band Akademije.

Tako je oko 20 fizioterapeuta ove zdravstvene ustanove prošlo edukaciju prvog nivoa kinesiotapinga koju će moći da primjenjuju na svojim pacijentima.

Alija Budnjo, vlasnik ZU Banja "Terme" Ilidža istakao je da je ovo treći seminar koji se održava u njihovoj ustanovi,  koji je inače jedan od  najjačih centara za rehabilitaciju naše regije, pa i Evrope.

"Moram istaći da naši fizioterapeuti svakog mjeseca idu na edukaciju kako bi pratili razvoj medicine. Dakle, osim investiranja u kapacitete, ovo je centar koji u svakom pogledu ulaže i u znanje", kazao je on, dodajući da u centru rade pretežno diplomirani fizioterapeuti.

Jedna od njih je Edita Rizvić, glavni terapeut zdravstvene ustanove Banja "Terme" Ilidža.  "S obzirom da pružamo kompletnu ponudu fizikalne medicine zajedno sa našom uprave nastojimo da pratimo sve svjetske trendove i upravo smo danas ovdje", istakla je Rizvić.

Inače, kinesiotaping je orijentantalna tehnika Japanaca i uključuje primjenu traka, odnosno fluorescentnih flastera.

"Njena specifičnost je što može da se rastegne kao lastiž i zavisno od toga koji problem ima pacijent, traka se lijepi na određen način i primjenjuje određen stepen tenzije s ciljem da se postigne određeni efekat. Traka je jako efektivna kod bolnih stanja i upalnih procesa i ono što je je razlikuje od drugih metoda je što je efekat momentalan i što je neinvazivna, nije agresivna, pacijentu prija i nije ni svjestan da je nosi na svom tijelu", pojasnio je Dimitrijević.

Koristi se u liječenju povreda mišića i zglobova, hematoma i različitih bolnih stanja (liječenje migrena, menstrualnih bolova, kao preventivna mjera kod bavljenja sportom).

Kinesiotaping je metoda liječenja razvijana i usavršavana gotovo 30 godina, a razvio ju je Japanac Dr. Kenzo Kase.

Prvo je bila u upotrebi u Japanu, potom u Americi od 1995 , u Srbiji se primjenjuje od 2003 godine, dok je u Bosni i Hercegovini prvi put predstavljena 2010. godine. Pored ove tehnike, predstavljene su i MFR-myofascial release techniqe, odnosno tehnika oslobađanja mekotkivnih tenzija u našem tijelu koja ujedno oslobađa i određene potisnute emocije i tenzije koje uzrokuju tres, zatim, Shiatsu, također, japanska tehnika koja uključuje primjenu pritisku palca odnosno dlana na određene akupresorne tačke. Dimitrijević ističe da je ona specifična po tome što povezuje emocije koje preživljavamo svakodnevno, tako da se preporučuje kao svakodnevna antistres terapija .

Na kraju, predstavljena je i KMT-kombinovani manuelni tretman koji predstavlja sintezu više orijentalnih tehnika.

"Glavna poruka svih ovih tehnika je da osoba treba da promijeni nešto u svom načinu života da bi krenulo na bolje. Inače, sve ove metode su podrška onome što je najbolje za sve, a to je pokret, odnosno vježba. Dakle, samo je poenta da mi pacijenta obezbolimo i da mu popravimo ne samo fizičko već i psihičko stanje i da ga potaknemo da se pokrene i krene sa vježbama", istakao je Dimitrijević.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti