Poboljšanje pristupa malih i srednjih preduzeća finansijskim sredstvima

17.09.2014. 08:20 / Izvor: eKapija.ba
Poboljšanje pristupa malih i srednjih preduzeća finansijskim sredstvima

Za vrijeme trajanja Projekta sredstva revolvnig fonda bit će plasirana putem komercijalnih banaka koje su ocijenjene kao podobne od strane IBRD-a, po kriterijima definiranim u Operativnom priručniku.

Federalna vlada je donijela Odluku o kriterijima i načinu upravljanja revolving fondom uspostavljenim u projektu Poboljšanje pristupa malih i srednjih preduzeća finansijskim sredstvima. Ovom odlukom su utvrđeni izvori sredstva, kriteriji za utvrđivanje podobnosti banaka i krajnjih korisnika kredita, prihvatljivih podprojekata i troškova za kreditiranje, lokacije projekata, lista neprihvatljivih podprojekata i troškova, iznosa i uslova kredita, te dodatni kriteriji za korištenje i način upravljanja sredstvima revolving fonda nastalog u okviru ovog projekta.

Izvori revolving fonda su sredstva akumulirana otplatama kredita od strane banaka koje su korisnici kredita u ovom projektu, kao i banaka koje koriste sredstva revolving fonda, umanjena za iznos anuiteta FBiH po kreditima Međunarodne banke za obnovu i razvoj - IBRD, odobrenim za podršku Projektu koji se implementira putem Tima za implementaciju Projekta uspostavljenog u okviru Fondacije OdRaz.

Podobnost komercijalnih banaka (za korištenje sredstava iz revolving fonda utvrđuje Federalno ministarstvo finansija. Za vrijeme trajanja Projekta sredstva revolvnig fonda bit će plasirana putem komercijalnih banaka koje su ocijenjene kao podobne od strane IBRD-a, po kriterijima definiranim u Operativnom priručniku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti