Podizati svijest o značaju primjene standarda

30.06.2015. 08:35 / Izvor: SRNA
Podizati svijest o značaju primjene standarda

Sporazum predviđa organizovanje zajedničkih seminara i radionica za privrednike i članove Komore o tome kako podići konkurentnost i koji su zahtjevi standarda.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić i direktor Instituta za standardizaciju BiH Aleksandar Cincar potpisali su u Banjaluci sporazum o saradnji čiji je cilj jačanje svijesti o značaju primjene standarda i njihovom uticaju na konkurentnost domaćih proizvoda na međunarodnom tržištu.

Sporazum predviđa organizovanje zajedničkih seminara i radionica za privrednike i članove Komore o tome kako podići konkurentnost i koji su zahtjevi standarda.

"S druge strane, cilj nam je da se privrednici uključe u sve procese i da prilikom usaglašavanja standarda vodimo računa o mogućnostima i potencijalima domaće privrede", navela je Ristićeva.

Sporazum predviđa učešće predstavnika Privredne komore Srpske, Instituta za standardizaciju i privrednika u tehničkim komitetima koji imaju za cilj usaglašavanje tehničke legislative BiH sa zakonodavstvom EU.

"Potrebno je raditi na konkurentnosti i standardizaciji domaće privrede kako bi dobila izlaznicu za tržište EU i druga zahtjevna tržišta", rekla je Ristićeva i naglasila da je veoma značajno dobiti podršku što većeg broja ostalih institucija.

Ona je ukazala da postoje brojni projekti EU koji se odnose na edukaciju i podršku privrednim subjektima, a na koje mogu zajednički aplicirati.

Cincar je rekao da bi Privredna komora Srpske slične sporazume trebalo da potpiše i sa ostalim institucijama infrastrukture kvaliteta, poput Instituta za metrologiju BiH i Institut za akreditaciju BiH.

"Oni su zajedno sa Institutom za standardizaciju BiH odgovorni za plasiranje proizvoda domaćih privrednika na tržištu Evropske unije i ostala tržišta", rekao je Cincar.

On je dodao da je važna institucija i Agencija za nadzor nad tržištem BiH, koja je zajedno sa inspektoratima odgovorna da proizvodi koji dolaze na tržište BiH budu sigurni za upotrebu i dobrog kvaliteta.

Uz organizovanje seminara o važnosti i ulozi standardizacije, cilj danas potpisanog sporazuma jeste i da se udruženja pri Privredenoj komori Republike Srpske uključe u rad tehničkih komiteta.

Tehnički komiteti su stručna tijela koja pri Institutu za standardizaciju BiH učestvuju u pripremanju, donošenju i objavljivanju bosanskohercegovačkih standarda.

Cincar je naglasio da je učešće privrednika u radu tehničkih komiteta važno zato što je to mjesto gdje dolaze do informacija o tendencijama i trendovima koji su važni za njihove firme i proizvode.

"Imamo aktivna 53 tehnička komiteta koji pokrivaju sve privredne oblasti. Poziv za učešće u radu tehničkih komiteta je uvijek otvoren, a formular se nalazi na veb stranici Instituta", rekao je Cincar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti