Podrška Predstavničkog doma FBiH za izgradnju Bloka 7

24.07.2014. 15:31 / Izvor: eKapija.ba
Podrška Predstavničkog doma FBiH za izgradnju Bloka 7

Izborom preferiranog ponuđača stvaraju se uslovi za početak četvrte faze tenderskog postupka proces finalizacije i početak izgradnj

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH dobilo je saglasnost Predstavničkog doma FBiH na predloženi izbor Konzorcija Gezhouba Group Company Limited (CGGC) i Gunagdong Electric Power Desing Institute (GEDI) China, za preferiranog ponuđača u postupku izbora projektnog partnera za zajedničko ulaganje u projekt izgradnje Bloka 7.

Izborom preferiranog ponuđača stvaraju se uslovi za početak četvrte faze tenderskog postupka proces finalizacije i početak izgradnje. 

Predstavnički dom FBiH je uz prihvatanje Informacije o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u projekat izgradnje Bloka 7 450 MW u TE Tuzla, i davanja saglasnosti na predloženi izbor Konzorcija Gezhouba Group Company Limited (CGGC) i Gunagdong Electric Power Desing Institute (GEDI) China, za preferiranog ponuđača, obavezao Vladu FBiH da Parlament FBiH redovno informiše o provođenju aktivnosti na izboru projektnog partnera, te da Parlamentu na razmatranje pravovremeno dostavi odgovarajuća dokumenta i akta, uključujući i potrebne ugovore radi davanja saglasnosti ili donošenje odgovarajućih odluka u skladu sa važećim zakonima.

Informaciju o provedenim aktivnostima na izboru projektnog partnera i ponudu Konzorcija CGGC i GEDI,China, poslanicima je prezentirao dr.Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH.

"Blok 7 ostaje u 100 postotnom vlasništvu Elektroprivrede BiH. U 100 postotnom vlasništvu je i njegova snaga i proizvedena električna energija. Konzorcij CGGC i GEDI,China, koji nudi opremu evropskih proizvođača Alstoma i Siemensa, je izvođač radova po principu ključ u ruke. Ponuđena cijena je 785,6 miliona eura. Ponuđeni model finansiranja podrazumijeva 15 posto učešća Elektroprivrede BiH, dok bi preostalih 85 posto bila kreditna sredstava kineske Exim banke", kazao je Grabovica, naglašavajući da značaj izgradnje Bloka 7 treba posmatrati u kontekstu nužnog izlaska iz pogona trenutno aktivnih termo blokova, opstanka rudnika, osiguranja proizvodnje uglja i njegovog sigurnog plasmana, zahtjeva za smanjenje emisije štetnih plinova, stabilnosti elektroenergetskog sektora i privrednog razvoja FBiH i države BiH.

Četvrta faza tenderskog postupka izbora projektnog partnera za zajedničko ulaganje podrazumijeva potpisivanje Sporazuma o projektnoj saradnji - PCA, čime se utvrđuju Osnovni principi partnerstva na izgradnji i Plan implementacije kompletnog projekta izgradnje Bloka 7.

U procesu finalizacije, na osnovu usvojenih principa u PCA, slijedi usaglašavanje ugovora o izgradnji, finansiranju, prodaji električne energije, snabdijevanju ugljem i Ugovora o pogonu i održavanju. Potpis Ugovora o projektnom partnerstvu i početak izgradnje, uslijediće nakon očitovanja Parlamenta FBiH o projektu (po osnovu Zakona o električnoj energiji i Zakona o dugu, zaduživanju i jamstvima u FBiH) i očitovanja

Vlade FBiH i Skupštine JP Elektroprivreda BiH na prijedlog izbora Projektnog partnera, saopćila je  Služba za komunikacije JP Elektroprivreda BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti