Podrška Švedske uspostavi održivog statističkog sistema u BiH

29.01.2015. 13:46 / Izvor: Fena
Podrška Švedske uspostavi održivog statističkog sistema u BiH

U izgradnju kapaciteta potrebnih za statistiku BiH, Republike Srpske i Federacije BiH uloženo je 35 miliona kruna, koje je izdvojila Vlada Švedske, direktorica za razvojnu saradnju švedske ambasade u BiH Marie Bergström.

Statističke institucije u BiH izuzetno cijene pomoć vlade Švedske koja je prepoznala važnost statistike za društvo u BiH u cjelini- istaknuto je jučer u Sarajevu na svečanom sastanku povodom završetka projekta "Partnerstvo sa statističkim institucijama Bosne i Hercegovine, faza III“.

Savjetnica i direktorica za razvojnu saradnju švedske ambasade u BiH Marie Bergström istakla je da Švedska i švedska vlada, istinski vjeruju u evropsku integraciju Bosne i Hercegovine. 

"Zato je i proveden ovaj projekt koji se danas finalizira. Trajao je sedam godina i vrijedan je 35 miliona švedskih kruna. To je iznos koji je uložen u projekt za izgradnju kapaciteta potrebnih za statistiku ove države",  dodala je Bergström. 

Naglasila je važnost statistike za donošenje kvalitetnih odluka, za planiranje u zemlji, na mnogim poljima, te napredak koji je BiH postigla što se tiče statistike i prikupljanja statističkih podataka. 

Direktorica za međunarodnu saradnju Statistike Švedske Trägårdh Pernilla je naglasila važnost ovog projekta koji se odnosi na izgradnju kapaciteta u statistici i to u sve tri statističke institucije u BiH. 

"Putem ovog projekta u velikoj mjeri pružena je pomoć u izgradnji tehničkih i institucionalnih kapaciteta, postignuti su izvanredni rezultati i ponosni smo na uspostavljenu saradnju između Statiske Švedske i statističkih institucija u BiH. Očekujemo da vidimo rezultate saradnje, a neki od njih bit će predstavljeni tokom završne konferencije", kazala je Pernilla dodajući da očekuje nastavak tog partnerstva.

Saradnja Agencije za statistiku BiH (BHAS) sa Statistikom Švedske, kako je kazala zamjenica direktora BHAS Slavka Popović, datira još od osnivanja Agencije 1998. godine.
 
"Od tada smo implementirali mnogo značajnih projekata, a švedska statistika nam je pružila podršku u razvoju prioritetnih statističkih oblasti koji nisu imali značajnu podršku putem IPA fondova. To su u prvom redu oblasti iz socijalnih statistika, kao što je gender statistika. Sa švedskom statistikom smo započeli razvoj gender statistike u BiH, zatim unaprijedili anketu o radnoj snazi, a posljednje na čemu smo radili jeste anketa o troškovima rada i to je prvi put da smo uradili takvu anketu u BiH i prvi put da smo mogli takve podatke da proslijedimo Evropskoj statistici", naglasila je Popović.
 
Ocijenila je da je saradnja sa švedskom statistikom bila  izuzetno kvalitetna i korisna dodajući da su putem različitih projekta realizirali aktivnosti na edukaciji mladih statističara, zatim razvijali statistiku energije, okoliša, poljoprivrede, biznisa i drugo. 

Direktorica Federalnog zavoda za statistiku Hidajeta Bajramović je kazala da je ovaj projekt dao značajne rezultate na uspostavi održive statistike u BiH.
 
"Putem ovog projekta smo odredili četiri značajna i prioritetna zadatka i aktivnosti a to su: statistika rada, statistika okoliša, metodolgije istraživanja i izgradnja općih kapaciteta. Prema tome, u mnogim ovim komponentama postignuti su značajni rezultati, kako bi statistika BiH proizvela relevantne i pouzdane podatke usklađene s međunarodnim standardima i metodologijama, a time doprinijela donošenju pravilnih odluka i stvaranju međunarodno uporedivih podataka. BiH može imati svoje mjesto u Evropi i svijetu  ponudom statističkih podataka brojnim međunarodnim i domaćim korisnicima, kao i Eurostatu", izjavila je Bajramović. 

Direktorica Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković kazala je da je ovaj projekt posebno interesantan jer švedska statistika ima veoma dobre eksperte i postoje razni vidovi edukacije.

Istakla je da prvi put imaju komponentu jačanja ljudskih resursa, te izdvojila i važnost ankete o radnoj snazi gdje su postavili metodološke i druge osnove za njeno kontinuirano provođenje i omogućili u cijelosti usklađenost s evropskim standardima.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti