Poljoprivredna proizvodnja sve popularnija među mladima u BiH

20.09.2014. 10:28 / Izvor: Deutsche Welle
Poljoprivredna proizvodnja sve popularnija među mladima u BiH

Proizvodnja bijelog luka, ljekovitog bilja, eteričnih ulja, gljiva, crnog luka. To su neke od pobjedničkih ideja ovogodišnjeg projekta Studentsko poduzetništvo na kojem sudjeluju studenti iz Sarajeva, Banja Luke i Mostara.

Poljoprivredna proizvodnja je sve popularnija među mladima u BiH. Osim informacijskih tehnologija, to je grana u kojoj mnogi vide svoju budućnost, spremni su preuzeti rizik i pokrenuti vlastiti biznis.

Proizvodnja bijelog luka, ljekovitog bilja, eteričnih ulja, gljiva, crnog luka. To su neke od pobjedničkih ideja ovogodišnjeg projekta Studentsko poduzetništvo na kojem su sudjelovali studenti iz Sarajeva, Banja Luke i Mostara.

Šansa je u poljoprivredi?

"Na prostoru Bosne i Hercegovine je vrlo malo proizvođača bijelog luka, građanima se najčešće nudi kineski proizvod koji nije ni približne kvalitete kao domaće sorte" objašnjava studentica Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci Biljana Ribić. Ona i njezinana prijateljica vidjele su svoju priliku upravo u uzgoju ove biljke. “Tržište je ogromno i zaista imamo velika očekivanja. Bijeli luk je najotpornija povrtarska kultura, tako da su i rizici minimalni”, kaže Biljana.

Pune nade i optimizma, razradile su poslovnu ideju do detalja, registrirale nekomercijalno poljoprivredno gazdinstvo i sada čekaju novac od nagrade kako bi kupili sjeme.

Bijeli luk ima veliko tržište

"Proizvodit ćemo sortu bosut. Stručnjaci i poljoprivrednici kažu kako ta sorta prodaje samu sebe jer je jako kvalitetna, ima ujednačene češnjeve i solidan omjer vode i hranljivih materija", objašnjava mlada preduzetnica.

Četiri tisuće dolara, koliko iznosi nagrada, bit će im dovoljno za početne troškove. Parcela na kojoj će uzgajati bijeli luk nalazi se u Kozarskoj Dubici. Natjecanje “Imam ideju” održava se po treći put, do sada je na natječaj pristiglo preko tisuću i pol prijava.

"Očekivali smo mnogo manje, bili bismo zadovoljni i sa dvije stotine poslovnih ideja, ali ovo je zaista za svaku pohvalu. Velika zainteresiranost mladih je dokaz da nove generacije imaju potencijal i snagu upustiti se u poduzetništvo, samo ih treba podržati", kaže Miloš Todorović, menadžer projekta kojeg provodi Centar za istraživanja i studije – GEA.

Ove, kao i prethodnih godina nagrađeno je dvanaest poslovnih ideja. Studenti iz Banja Luke, Mostara i Sarajeva prošli su detaljanu obuku pisanja poslovnog plana i do završetka projekta svi su morali registrirati djelatnost. Najbolji su nagrađeni sa po 4000 američkih dolara a novac je osigurala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Biljana je završila osnovne studije, ali nije u potrazi za sigurnim poslom. Svu energiju usmjerila je na pokretanje vlastite proizvodnje: "Mi se definitivno želimo baviti ovim, mislim da mladi mogu revitalizirati poljoprivrednu proizvodnju. Pokušat ćemo, dat ćemo sve od sebe da nam ovo uspije, ako ne, onda ćemo otići odavde jer u inozemstvu ima mnogo prilika", smatra ona.

Prodaja već dogovorena

Slično razmišlja i Ana Ćosić, takođe studentica agronomije u Banja Luci. Ona uskoro pokreće proizvodnju ljekovitog bilja, točnije matičnjaka i domaće mente.

"To je vrlo unosan posao. Cijena ljekovitog bilja je do šest puta veća od cijene pšenice. U BiH je vrlo malo proizvođača. Već sam sklopila ugovor s jednom tvrtkom koja će otkupiti svu proizvedenu masu. Kupac je tu, tako da trenutno nema rizika da neću prodati svoj proizvod", kaže Ana.

Smatra da je mali broj njezinih kolega spreman na sličan pothvat. Uvjerena je da se može uspjeti uz dosta truda ali da mnogi ne žele prolaziti kroz sve to.

Uzgojem matičnjaka uskoro će se baviti Anin vršnjak iz Tuzle. Dvadesetčetvorogodišnji Erdin Kerijašević odlučio se za proizvodnju eteričnog ulja. Erdin je student sarajevskog Tehnološkog fakulteta. “Ne treba očekivati od države da nam servira posao. Počinjem s matičnjakom, cilj mi je da jednog dana imam svoju tvrtku koja se bavi proizvodjom eteričnog ulja od lavande, kamilice, smilja itd. Mislim da bi se što više mladih trebalo okrenuti poljoprivredi i konkretno ljekovitom bilju, jer je potražnja velika a mi možemo Europskoj uniji ponuditi odličan proizvod”, ističe Erdin.

Namještaj od auto-otpada

Cilj natječaja “Imam ideju”, i sličnih projekata je da se mladi potiču na pokretanje vlastitog biznisa. Iz prethodna dva ciklusa od ukupnog broja osnovanih poduzeća, preko šezdeset posto danas funkcionira i radi. Najviše poslovnih ideja stiže iz područja poljoprivrede i informacijskih tehnologija.

Ljubica Skoko i Josip Soldo bave se izradom namještaja od starih guma. Oni su mostarski studenti, a dolaze iz Širokog Brijega. Tvrtku su registrirali i za sada imaju jednog zaposlenog.

"U Hercegovini ima mnogo auto otpada. Sav materijal, odnosno sirovinu imamo besplatno. Odbačenih guma ima napretek, a one se odlično mogu iskoristiti. U svijetu se to odavno radi ali kod nas to još nije zaživjelo. Namještaj je odličan, vrlo moderan i nadamo se da ćemo imati kupce", kaže Ljubica. Namještaj, tj. gume oblažu se najrazličitijim materijalima, mogu se prilagoditi svakom interijeru a pogodan je i za vanjsku upotrebu, objašnjava Josip.

Ovi mladi tvrde da su prilike svuda oko njih, čak i u zemlji kao što je BiH. Bez obzira na brojne prepreke, vjeruju da svako tko ima dobru ideju može uspjeti. Možda se neće obogatiti, ali kako tvrde, osigurati mjesečnu plaću sigurno je moguće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti