Poruka EK: Propisi o uvozu roba moraju biti usaglašeni na nivou države

05.03.2015. 14:21 / Izvor: eKapija.ba
Poruka EK: Propisi o uvozu roba moraju biti usaglašeni na nivou države

Propisi o uvozu roba moraju biti usaglašeni na nivou države, jer je proizvođačima i trgovcima potrebna pravna sigurnost, istaknuto je na sastanku pododbora predstavnika EK i institucija Bosne i Hercegovine.

U okviru ciklusa Pododbora uspostavljenih u skladu sa Privremnim sporazumom, predstavnici Evropske komisije (Komisija)  i institucija Bosne i Hercegovine su se sastali u Briselu 24. februara 2015., kako bi razgovarali o nivou uskladjenosti BiH sa pravilima Evropske unije u oblastima trgovine, industrije, carina, poreza i saradnje sa drugim zemljama kandidatima.

Tokom sastanka se razgovaralo o dešavanjima u području slobodnog kretanja roba. Komisija je istakla činjenicu da EU očekuje od BiH uspostavljanje jednistvenog i funkcionalnog ekonomskog prostora, kao i uklanjanje svih nepotrebnih pravnih, tehničkih i administrativnih prepreka slobodnom kretanju roba unutar zemlje.

Komisija takođe očekuje od BiH da ubrza usaglašavanje zakonodavstva sa složenim pravilima Evropske unije o slobodnom kretanju roba, kako bi bila spremna za moguće učešće na jedinstvenom EU tržištu.

Komisija je izrazila žaljenje zbog nepostojanja usaglašenog pristupa za dalje aktivnosti u ovoj oblasti na državnom nivou, kao i zbog očitog nedostatka saradnje i koordinacije između raznih nivoa vlasti. Takođe je naglašena potreba hitnog donošenja Strategije za infrastrukturu kvaliteta. Propisi o uvozu roba moraju biti usaglašeni na nivou države, jer je proizvođačima i trgovcima potrebna pravna sigurnost.      

U oblasti industrijske politike, kao i politike malih i srednjih preduzeća, Komisija je naglasila potrebu za razvojem državnih strategija, te pozvala vlasti da se u potpunosti angažuju na provedbi mjera iz Sporazuma za rast i zapošljavanje. Postojeće strategije, kao i projekti razvijeni na nivoima entiteta, nisu odgovarajući, a ni dovoljno usklađeni, da bi se mogli baviti pitanjima poput konkurentnosti i poboljšanja poslovnog okruženja, uključujući i uklanjanje prepreka za međuentitetsko poslovanje.    

Naglašeno je također da razni nivoi vlasti moraju nastaviti sa usaglašavanjem zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU-a, te je BiH podstaknuta da nastavi konstruktivne napore u jačanju administrativnih kapaciteta u oblasti oporezivanja.

Obje strane su prepoznale pozitivne pomake u oblasti carina, a Evropska komisija je istakla da BiH mora hitno, i bez odlaganja, da usvoji nacrt zakona o carinskoj politici, te dalje unaprijedi administrativne kapacitete svojih carinskih organa, navodi se u saopćenju Delegacije EU u BiH. 

Dodaje se da je Komisija istakla hitnu potrebu za konstruktivnim angažmanom BiH u daljim razgovorima s ciljem adaptacije SSP-a/Privremenog sporazuma kako bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji, u skladu sa već utemeljenom metodologijom tradicionalne trgovine.

''Ako dođe do adaptacije prije isteka 2015. godine moguća suspenzija autonomnih trgovinskih povlastica Bosni i Hercegovini može se izbjeći. BiH je naglasila da nikada nije dovodila u pitanje potrebu za tehničkom adaptacijom SSP-a/Privremenog sporazuma u aspektima koji su neophodni  kako bi se on primjenjivao na novu državu članicu. BiH je također izrazila spremnost da se angažuje  na pronalaženju obostrano prihvatljivog rješenja, poštujući i interese BiH i interese EU.  U tom cilju, BiH je pozvala Komisiju da povuče prijedlog za suspenziju autonomnih trgovinskih mjera za BiH", navodi se u saopćenju. 

Bilo je riječi o stopi oporezivanja malih pivara, a Komisija je ukazala na odstupanja od pravne stečevine EU-a i potencijalnu diskriminaciju prema uvoznom pivu. Cilj CEFTA-e je dalja liberalizacija regionalne trgovine i integracija u globalnu ekonomiju, i obje strane su podržale dalja zalaganja za uklanjanje administrativnih prepreka trgovini i nesmetanu trgovinu unutar CEFTA-e, kao i unutar STO-a. EU snažno podržava napore BiH za pridruživanje STO. Konačno, na sastanku se razgovaralo i o neometanom prometu roba u tranzitu kroz Neumski koridor.      

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti