Poskupljuju i rezani duhan i cigarete!

24.07.2014. 09:07 / Izvor: Nezavisne novine
Poskupljuju i rezani duhan i cigarete!

Nakon najavljenog poskupljenja duhana za motanje, čije će cijene od 1. avgusta biti veće za 100 odsto, stiže novi udar na džepove pušača jer će desetak dana kasnije poskupjeti četiri vrste cigareta.

Nakon najavljenog poskupljenja duvana za motanje, čije će cijene od 1. avgusta biti veće za 100 odsto, stiže novi udar na džepove pušača jer će desetak dana kasnije poskupjeti četiri vrste cigareta.

"Nezavisnim" je potvrđeno da se to odnosi na brendove memfis, LD, ronson i vinston, čija će pakla, od 11. avgusta, biti za 10 feninga skuplja.

"Memfis sa 3,90 KM ide na četiri marke, LD će umjesto tri marke koštati 3,10, za paklu ronsona umjesto 3,40 biće neophodno izdvojiti 3,50 KM, dok će vinston umjesto 3,60 KM koštati 3,70", naveli su iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Podsjetimo, od 1. jula na snazi su više cijene pojedinih brendova kompanije TDR iz Hrvatske, ali iz UIO BiH obavještavaju pušače da za cigarete treba izdvojiti onoliko novca koliko piše na akciznoj markici.

"Naime, te nove cijene nemaju veze s akcizama već su ih dostavili proizvođači, što znači da, ako su trgovcima u zalihama ostale cigarete sa 'starim' markicama, one se toliko i plaćaju, iako su na snazi novi cjenovnici. Dakle, za razliku od prakse kakvu imamo početkom godine, sada cigarete koštaju onoliko koliko piše na markici", kažu u UIO BiH.

To se, međutim, ne odnosi i na maloprodajne cijene cigara, cigarilosa i duvana za motanje, koje se počinju primjenjivati od 1. avgusta.

"Njihove cijene moraju biti istaknute na vidnom mjestu svakog maloprodajnog objekta, budući da će se na starim zalihama duvana još nalaziti stare akcizne markice, sve dok ne budu odštampane nove", ističe Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

Po njegovim riječima, obveznici koji prometuju cigare, cigarilose i duvan moraju popisati zalihe ovih proizvoda, te popisne liste dostaviti do 8. avgusta u nadležni regionalni centar UIO, a razliku akcize u skladu s novim propisom uplatiti do 18. avgusta na jedinstveni račun UIO BiH.

"Prema izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, akciza na duvan za pušenje utvrđuje se u visini od najmanje 80 odsto minimalne akcize na cigarete. To znači da će nakon primjene ovog zakona cijena duvana za motanje i pušenje biti približna najjeftinijoj paklici cigareta", precizira Kovačević.

Trenutno se, dodaje on, akciza u jednom kilogramu duvana kreće između 25 i 26 KM, a ona će novim izmjenama Zakona o akcizama od početka avgusta iznositi 78 KM po kilogramu. Naravno, to će uticati na značajno poskupljenje duvana za motanje, a ova novost, kao i najava o poskupljenju nekoliko vrsta cigareta, obradovala je borce protiv duvanskog dima.

"S obzirom na to da je period jako teške ekonomske situacije, u kojoj je velika borba za 'dinar', poskupljenje duvanskih proizvoda uticaće na potrošnju u smislu smanjenja broja pušača", kaže Ajnija Omanić, predsjednik nevladine organizacije "Trezvenost", koja pomaže pušačima da se riješe te loše navike. Ona dodaje da bi, ipak, nadležne institucije od poreza prikupljenog prodajom cigareta trebalo više novca da usmjere u prevenciju, odnosno obrazovanje stanovništva, kako bi se "od opasnog otrova sačuvalo što više života, prvenstveno mladih ljudi".

Sprečavanje šverca

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH već je uradila određene korake kad je u pitanju suzbijanje crnog tržišta duvana u BiH, tvrdi Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH. Po njegovim riječima, UIO BiH je krenula u intenzivnu saradnju s entitetskim inspektoratima RS i FBiH, te s entitetskim ministarstvima poljoprivrede, u smislu pribavljanja svih potrebnih podataka o proizvođačima i otkupljivačima duvana u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti