Predstavljena Studija izvodljivosti projekta vodosnabdijevanja u Trebinju

18.04.2014. 08:44 / Izvor: eKapija.ba
Predstavljena Studija izvodljivosti projekta vodosnabdijevanja u Trebinju

Studija nam otvara širom vrata da možemo da apliciramo i prema IPA fondovima i za grantovska sredstva, rekao je Vučurević.

U Gradskoj upravi Trebinje je predstavljena Studija izvodljivosti projekta vodosnabdijevanja i kanalizacije na području grada, koju je finansirala Evropska Unija. Studiju je predstavio Sohail Hasan, glavni ekspert za infrastrukturu u okviru kompanije "WYG International" koju je angažovala Evropska Unija, i to za cjelokupnu izradu studije.

Hasan je istakao da je studija potvrdila prioritete i sagledala dugoročni razvoj vodosnabdijevanja i kanalizcije, kao i tretmana otpadnih voda, napominjući da su svi radovi opravdani i izvodljivi finansijski.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je da je Studija od velike koristi gradu, jer pokazuje u kom pravcu se treba dalje kretati i šta su prioriteti u radu.

"Studija nam otvara širom vrata da možemo da apliciramo i prema IPA fondovima i za grantovska sredstva", rekao je Vučurević, ističući da je Švedska agencija za međunarodni razvoj /SIDA/, kao jedan od pratećih investitora u ovom programu, obavijestila Gradsku upravu da će projekat koji odabere moći da uđe u uži izbor za grantovska sredstva za naredni period.

Studija izvodljivosti vrlo često je osnovni uslov za apliciranje za sredstva u stranim fondovima, a posjedovanje dokumenta koji predstavlja realnu procjenu kapaciteta i troškova svakako je uvijek potrebna. Studija je posebno značajna jer je Grad Trebinje već otpočeo realizaciju prve faze projekta rekonstrukcije vodovodnog sistema i studija će, prema mišljenjima stučnjaka, biti značajna, potrebna i korisna za izradu i realizaciju svih daljih projekata vezanih za sistem vodosnabdijevanja.

Studija, na kojoj je rad trajao četiri mjeseca, za grad Trebinje je napravljena besplatno, a finansirala ju je Evropska Unija.

U prikupljanju podataka za izradu studije učestvovao je gradski Tim za implementaciju projekata (PIT), kao i lokalna preduzeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti