Promocija ženskog poduzetništva: Prilika za afirmaciju i razmjenu iskustava

18.04.2014. 14:54 / Izvor: eKapija.ba
Promocija ženskog poduzetništva: Prilika za afirmaciju i razmjenu iskustava

Kroz trodnevno druženje poduzetnica sarajevskoj javnosti će se predstaviti uspješne žene koje kroz vlastiti biznis promoviraju ne samo vlastite vrijednosti nego i vrijednosti kompletne društvene zajednice.

U Sarajevu će od 7. do 9. maja 2014. godine biti održani Dani ženskog poduzetništva s ciljem promoviranja kompanija iz cijele BiH na čijem se čelu nalaze žene.

Kroz trodnevno druženje poduzetnica sarajevskoj javnosti će se predstaviti uspješne žene koje kroz vlastiti biznis promoviraju ne samo vlastite vrijednosti, nego i vrijednosti kompletne društvene zajednice.

Inače, u sklopu Dana ženskog poduzetništva, biće održan i Sajam ženskog poduzetništva na kojem će svoj rad u različitim kategorijama predstaviti mnoge žene.

Kako nam je potvrdila Nejra Slatina, office manager Asocijacije ONE, organizatori događaja, do sada je želju za učestvovanjem izrazilo mnogo poduzetnica. Neke od njih su: Sanela Sabljaković - virtažist, Turistička agencija DeaHilton, Zikreta Tubić - Agencija za consulting "Poslovna izvrsnost", MKO LOK, Faveda d.o.o., Sandra Novak - Partytimebh Bosna, Cvjećara Dalija - Goražde, Creativa BH - Ema Borovina, Poslovni portal eKapija.ba. 

"Imat ćemo i Slatki kutak, gdje će svoje kolače i ostale poslastice izlagati oko šest žena", dodaje Slatina, napominjući da su prijave otvorene i da očekuju još više prijava.

Dakle, jedna od kompanija koja je do sada potvrdila učešće je i Mikrokreditna Fondacija Lok, a koja ove godine obilježava 17 godina svog uspješnog rada i poslovanja u oblasti mikrofinansiranja.

O uspjehu ove Mikrokreditne Fondacije govori podatak da je u toku ovog perioda plasirano oko 270.000 hiljada kredita u iznosu od oko 800 miliona KM namijenjenh mikro, malim i srednjim poduzetnicima i poduzetnicama na cijelom području BiH. 

"Segmentu ženskog poduzetništva  u ovoj organizaciji se posvećuje posebna pažnja i to kroz odobravanje posebnih kreditnih linija, promociju njihovih proizvoda na sajmovima lokalnog i regionalnog karaktera, obezbjeđivanje direktnog otkupa kao i kroz edukaciju poduzetnica o razvoju malog biznisa i proizvodnji", istakla je za naš portal Almedina Čaušević-Esko, izvršna direktorica za ljudske resurse Lok-a.

Kao dokaz gore navedenom govori i činjenica da je Lok za sajam "Dani ženskog poduzetništva" obezbijedio dva štanda za svoje klijentice u cilju prezentovanja njihovih proizvoda kao i samog  značaja žene poduzetnice u privrednom i društveno ekonomskom razvoju BiH.

"Obje poduzetnice koje će biti prisutne će predstaviti proizvode iz svoje kućne radinosti. Radi se o proizvodima zdrave hrane sa područja Istočne Bosne i okoline Sarajeva: prerada voća i povrća kao i  mliječnih  proizvodia. Ove vrijedne žene su na ovaj način pronašle rješenje svog gorućeg problema u samozapošljavanju, te na taj način obezbijedile radna mjesta i pomogle svojoj porodici", dodaje Čaušević-Esko, ističući da sajam ima višestruku ulogu.

Prema njenim riječima, sajam kao prvo jača svijest o značaju žene kao "aktivnog proizvođača" u našem društvu i nekoga čija je uloga krucijalna u ekonomskom razvoju BiH. Također, nastavlja ona, ovo je prilika da se promovišu pozitivni primjeri ženskog biznisa, da se uspostavi međusobna saradnja, da se razmijene iskustva, afirmišu individualne vrijednosti, da se pomogne ženama da steknu i povrate samopouzdanje u sebe i njihov posao kojim se bave.

"Organizovanje ovakvih aktivnosti kao što je ovaj sajam su jedan od alata da se žene poduzetnice 'na skali vrijednosti', adekvatno pozicioniraju i zauzmu mjesto koje zaista zaslužuju; mnogo bolje nego što trenutno zauzimaju", zaključuje naša sagovornica.

Istog mišljenja je i Azra Atagić-Ćatović, direktorica portala eKapija.ba i članica Udruženja ONE.

"Biće ovo prilika za upoznavanje velikog broja uspješnih žena koje su spremne pomoći jedna drugoj. Stoga, pozivamo sve žene poduzetnice koje su zainteresovane za izgradnju profitabilnog biznisa, da se prijave na sajam i da zajedno jačamo Snagu ženskog poduzetništva", istakla je Atagić-Ćatović.

Podsjećamo, osim specijalno osmišljenog Sajma poduzetništva, koji će biti održan u Domu mladih, biće održana i međunarodna konferencija "Snaga žene" na kojoj će učestvovati poduzetnice ne samo iz naše zemlje nego i regije i zemalja EU. Također, u okviru gala zabave bit će dodijeljena i nagrada "Lady Boss" za najuspješniju bh. poduzetnicu u protekloj godini.

Na kraju, kažimo i to da je na Sajmu poduzetništva - za samo 100 KM - ženama omogućen izložbeni prostor, kako bi se predstavile široj javnosti i predstavile svoj rad.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti