Protraćeno 40 miliona maraka za gasovod Zenica - Travnik

14.07.2014. 08:07 / Izvor: Federalna.ba
Protraćeno 40 miliona maraka za gasovod Zenica - Travnik

Iako je trasa gasovoda od Zenice prema Travniku još 2008. godine proglašena od interesa za Federaciju, sve je više onih koji ovaj projekt primarne mreže okončan prošle godine smatraju promašenom investicijom.

Iako je trasa gasovoda od Zenice prema Travniku još 2008. godine proglašena od interesa za Federaciju, sve je više onih koji ovaj projekt primarne mreže okončan prošle godine smatraju promašenom investicijom. Više od 40 miliona maraka zakopano je u zemlju, a korist od toga vidjeli su, očigledno, samo izvođači radova i pojedini političari.

Pompezno najavljivana gasifikacija Srednjobosanskog kantona, prvo od Visokog prema Kreševu, odatle ka Kiseljaku, Fojnici i Busovači, a potom od Zenice prema Travniku i Novom Travniku, koja bi, kako je najavljivano, ubrzala privredni razvoj, danas je još jedan primjer bačenih para. Krak od Visokog stigao je samo do Kreševa, a ugovor sa distributerom, firmom u vlasništvu grupacije Stanić, početkom godine je prekinut i njime se bavi Federalno tužiteljstvo.

Za onaj drugi, prema središtu ovog kantona, pri kraju gradnje, potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić je kazao kako se distributer mora naći "da ova dosad napravljena trasa ne bi bila samo početak trase koja vezuje sadašnji gasovod sa hrvatskim gasovodom".

Primarni vod prošle godine je okončan, kako je i planirano baš do Travnika, bez ijednog korisnika, a kamoli privrednog zamaha, koji se očekivao.

"Vlada SBK-a je jednom raspisivala javni poziv za odabir nekoga od potencijalnih koncesionara za sekundarnu mrežu, na području ove četiri općine. Međutim, nismo imali zainteresovanih", izjavio je Sedžad Milanović, ministar privrede SBK-a.

Istina, u međuvremenu zaiskrile su varnice između BH Gasa i izvođača radova, te je ugovor prekinut, a ovaj projekt mnogi vide kao promašenu investiciju, za razliku od Vlade Federacije - ministar energetike, industrije i rudarstva Erdal Trhulj kazao je kako nijedan projekat infrastrukture u zemlji koja nema završenu infrastrukturu ne može biti propala investicija.

Međutim, u BH Gasu, sudeći prema izjavi bivšeg direktora ove firme datoj FTV-ovom magazinu Mreža, u čijem je mandatu izgrađen primarni vod gasovoda prema Travniku dug 40 kilometara, ne dijele takvo mišljenje.

"BH Gas je preko 10 miliona maraka svojih sredstava lani i preklani izdvojio i potrošio u eksproprijaciju i PDV u izgradnju gasovoda Zenica - Travnik, plus 17 miliona eura kredita koji nam je omča oko vrata od strane EBRD-a narednih godina. Dakle, to je negdje više od 40 miliona maraka zakopano u zemlju. To je bio rezultat rada Almira Bečarovića", izjavio je tada Adnan Kreso.

Očigledno je da su od oba kraka gasovoda u ovom kantonu za sada imali korist samo izvođači i pojedini političari, koji su na trasi kupili zemlju. Do tada milioni za gasovod objektivno i jesu bačeni, sve dok on ne bude koristio građanima i privrednicima. A o prednosti gasifikacije vjerovatno ćemo se naslušati tokom predizbornog vremena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti